Grote zorgen bij VN: ‘Crisis Noord-Korea ergste in jaren’

Kim Jong-un komt gearmd een zaal binnen - bron:AFP

Alom werd gevreesd dat Kim Jong-un de nationale feestdag zou aangrijpen voor een nieuwe rakettest, maar die bleef uit. In plaats daarvan organiseerde de dictator van Noord-Korea een feest om de wetenschappers, die de eerdere succesvolle nucleaire test mogelijk maakten, te bedanken. De Verenigde Naties maken zich intussen ernstige zorgen over ‘de ergste crisis in jaren’.

Kim organiseerde zaterdag in de hoofdstad Pyongyang een gala en een banket voor de wetenschappers en technici die waren betrokken bij de waterstofbomtest op 3 september, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA volgens onder meer de Britse krant The Guardian. De proef, die de aarde deed beven, zorgde voor nieuwe oplopende spanningen met de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea. Een paar dagen eerder had Kim al een raket afgeschoten die over Japan heen schoot en in drie stukken neerkwam in de oceaan.

Wat hebben de moord op een oom en halfbroer van Kim Jong-un te maken met diens oorlogsretoriek?

Op de foto met Kims vrouw Ri Sol-ju

Op beelden van het gala is te zien hoe Kim gearmd met de leiders van het atoomprogramma de zaal van het theater binnenkomt. Ook verspreidde het regime een foto van hem en zijn vrouw Ri Sol-ju, kijkend naar een groot scherm waarop beelden van ontwikkelde (kern)wapens werden getoond.

De verzamelde wetenschappers en technici werden toegejuicht door de leider zelf en door andere hooggeplaatsten in het theater. Ze kregen volgens KCNA onder meer een voorstelling of concert voorgeschoteld en ook was er een fotosessie met de Noord-Koreaanse leider. De test met de waterstofbom is ‘een enorme gebeurtenis in onze nationale geschiedenis,’ zo klinkt het.

Kim en zijn vrouw, omringd door vertrouwelingen – bron: AFP

Kim prees de wetenschappers uitvoerig: ‘De recente test van een waterstofbom is een grootse overwinning van het Koreaanse volk. Het heeft hun bloed gekost.’ Volgens de dictator is de ogenschijnlijk succesvolle proef een ‘onbarmhartige dreun voor de Amerikaanse imperialisten‘. Op 9 september wordt de stichting van de Noord-Koreaanse republiek herdacht, zaterdag precies 69 jaar geleden. Er werd gevreesd dat deze feestdag zou worden gebruikt voor een nieuwe nucleaire test of een raketlancering, maar die bleef vooralsnog uit. Vorig jaar voerde Noord-Korea wel een nucleaire test uit.

Crisis de ergste ‘in jaren’

De Verenigde Naties maken zich ernstige zorgen over het conflict vanwege de Noord-Koreaanse dreiging. Volgens secretaris-generaal Antonio Guterres is de crisis de ergste ‘in jaren’ en het is van het grootste belang om Noord-Korea af te houden van atoomwapens en het land aan de resoluties van de VN-Veiligheidsraad te houden. Anders kan het wel eens op oorlog uitdraaien, vreest Guterres.

Het roekeloze gedrag van Noord-Korea ‘veroorzaakt een wereldwijde dreiging en vereist een brede respons,’ zegt de NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zondag in een interview met de BBC. Volgens de Noor is de militaire verdragsorganisatie geen directe partij in het conflict. De NAVO heeft wel na de ondergrondse atoomproef een week geleden Noord-Korea opgeroepen met zijn raket- en nucleaire proeven te stoppen.