Xi Jinping op hetzelfde machtsniveau als Mao

24 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Xi Jinping. Foto: AFP

Het gedachtegoed van de Chinese leider Xi Jinping staat vanaf vandaag in de statuten van de Communistische Partij. Dat brengt hem op hetzelfde machtsniveau als Mao Zedong, de stichter van het moderne China.

Op de laatste dag van het partijcongres besloten de leden van de Communistische Partij unaniem om de ideologie van Xi vast te leggen in de belangrijkste richtlijnen van de partij. Het is vooral een symbolische maatregel, die toont hoe sterk de positie van de Chinese leider is. Hij kan hiermee volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zelfs regeren tot zijn dood, want niemand kan de leider meer tegenspreken zonder daarmee tegen de grondslag van partij in te gaan.

De leider introduceerde zijn filosofie, ‘Het Xi Jinping gedachtegoed over socialisme met Chinese kenmerken voor een nieuw tijdperk’, vorige week tijdens de opening van het partijcongres tijdens een drie en een half uur durende speech. Hoge partijleden spraken al gauw over het ‘Xi Jinping Gedachtegoed’, dat sinds vandaag officieel is vereeuwigd.

Vage retoriek

Op het eerste gezicht lijkt de ideologische retoriek vaag, maar ze is volgens de Britse publieke omroep BBC  volledig in lijn met maatregelen die Xi tijdens zijn bewind heeft omarmd. Zo verwijst zijn oproep voor ‘harmonie tussen mens en natuur’ duidelijk naar China’s inspanningen voor duurzame ontwikkeling. Een pleidooi voor ‘absolute autoriteit van de partij boven het leger’ zien deskundigen in lijn met het vervangen van militaire leiders. Nadruk op ‘hereniging met het moederland’ is een duidelijke verwijzing naar Hongkong en Taiwan.

Xi is vijf jaar aan de macht en verstevigt stap voor stap zijn positie. Eerder zette hij hoge partijbazen aan de kant in zijn anti-corruptiecampagne en legde hij de vrijheid van meningsuiting op ongekende wijze aan banden. Ook wil hij het Chinese leger – het grootste ter wereld – drastisch vernieuwen. Verwacht wordt dat hij het vacuüm gaat vullen dat op het wereldtoneel is ontstaan nu de Verenigde Staten zich onder leiding van president Donald Trump naar binnen keren.