Noord-Korea heeft opnieuw een ballistische raket afgevuurd in de richting van Japan. Het vermoedelijk intercontinentale projectiel, werd woensdagochtend vroeg (lokale tijd) gelanceerd in de buurt van de plaats Pyongsong.
De raket was volgens Tokio ongeveer 50 minuten onderweg voordat hij in de Japanse Zee neerkwam, in de exclusieve economische zone van Japan, maakte de nieuwszender NHK bekend. De Amerikaanse president Donald Trump herhaalde nog eens dat zijn beleid ten aanzien van Noord-Korea niet zal veranderen. ‘Het is een situatie die we aankunnen’.
Ook de EU en de NAVO spraken hun afkeer uit. ‘Dit is alweer een schending van de talrijke resoluties van de Veiligheidsraad. De regionale en internationale veiligheid wordt erdoor ondermijnd,’ reageert de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg.
In Japan werd onmiddellijk een ‘J-Alert’ uitgegeven
De lancering werd het eerst opgemerkt door specialisten van het Zuid-Koreaanse leger. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, heeft het nieuws van de raketlancering bevestigd. De Zuid-Koreanen en Amerikanen begonnen onmiddellijk met de analyse van de baan die de raket heeft beschreven voordat die in zee viel. Uit de eerste berekeningen bleek dat het projectiel een hoogte bereikte van 4.500 kilometer en 940 kilometer aflegde.
Zijn eigen onderdanen weten niet eens of hij kinderen heeft en ook voor de buitenwereld is hij een mysterie. Maar Kim Jong-un, de vadsige dictator van een straatarm en extreem gesloten land, kan de wereld zomaar in een kernoorlog storten. Een portret van de Noord-Koreaanse dictator >
In Japan werd onmiddellijk een ‘J-Alert’ uitgegeven in de verwachting dat de raket, evenals bij twee vorige gelegenheden, zou komen overvliegen. In een eerste reactie zegt de Japanse premier Shinzo Abe dat de raketlancering onacceptabel is. Hij gaat de VN-Veiligheidsraad om een spoedvergadering vragen.
Bij de vorige test door het communistische regime van dictator Kim Jong-un op 15 september was dat het geval. Toen ging het om een Hwasong-12, een type voor de middellange afstand. De Noord-Koreanen beschikken ook over de Hwasong-14, die volgens de deskundigen 13.000 kilometer kan overbruggen en derhalve een gevaar vormt voor het Amerikaanse vasteland. Daarvan was bij deze nieuwe provocatie geen sprake.