Het Britse parlement heeft premier Theresa May een flinke nederlaag bezorgd door in te stemmen met een wijziging van de Brexit-wet. Hierdoor moet het parlement eerst goedkeuring geven over de deal die May sluit met de Europese Unie over het vertrek.
Met een nipte meerderheid van 309 tegen 305 stemmen werd de wijziging aangenomen. De conservatieve regering heeft dankzij de gedoogsteun van de Noord-Ierse partij DUP maar een kleine meerderheid. Een aantal pro-Europese dissidenten uit May’s eigen partij stemde met de oppositie mee om het vetorecht af te dwingen.
Brexit-minister David Davis probeerde woensdag in een ultieme poging tevergeefs de dwarse conservatieven op andere gedachten te brengen door hun ‘aanzienlijke zeggenschap’ te beloven over de akkoorden. Op het compromisvoorstel reageerde hun aanvoerder Dominic Grieve tamelijk bitter met: ‘Het is te laat’.
‘Ik heb mijn land boven partij gesteld’
Fanatieke voorstanders van de Brexit verweten hun afvallige partijgenoten de hele wetgeving rond het vertrek uit de EU te willen vertragen. Een van de dwarsliggers, Stephen Hammond, werd na de stemming direct ontslagen als vice-voorzitter van de Conservatieven.
‘Ik heb vanavond mijn land en kiesdistrict boven het partijbelang gesteld en stemde uit principe voor een betekenisvolle stem voor het parlement’, twitterde hij na afloop.
Tonight I put country and constituency before party and voted with my principles to give Parliament a meaningful vote.
— Stephen Hammond (@S_Hammond) December 13, 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De uitslag is een bittere pil voor May, omdat het de Brexit-onderhandelingen verder bemoeilijkt. Een woordvoerder van de premier liet na afloop van de stemming weten dat de voorbereidingen hiervoor niettemin gewoon doorgaan. ‘We zijn teleurgesteld dat het parlement voor het amendement heeft gestemd ondanks de verregaande garanties die we hebben gegeven. Het verhindert ons niet verder te werken aan de statuten voor de dag van vertrek uit de EU.’