VN: Amerika moet besluit Jeruzalem terugdraaien

Hal van de Algemene Vergadering van de VN - AFP

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wil dat de Verenigde Staten het besluit over de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël terugdraait. Met 128 tegen negen stemmen werd een resolutie daarover aangenomen.

Er waren 35 onthoudingen, onder meer van Canada, Argentinië en Australië. Onder de tegenstemmers zijn onder meer Israël, de Verenigde Staten, Guatemala en enkele eilandstaten zoals Nauru in Micronesië.

Welk vredesproces verstoort Trump eigenlijk?, vraagt Robbert de Witt zich af

De Palestijnse president Abbas noemde de uitkomst van de stemming een overwinning voor Palestina. De Israëlische regering verwierp de uitkomst van de stemming en noemde het ‘een absurd theater’. Het kabinet prees de Amerikaanse president Trump nog maar eens voor zijn besluit om Jeruzalem als hoofdstad te erkennen.

Resolutie vooral symbolisch

De resolutie is volkenrechtelijk gezien niet bindend en de uitkomst is vooral symbolisch. Eenzelfde resolutie kon vorige week in de Veiligheidsraad rekenen op het veto van de Amerikanen. De andere veertien lidstaten stemden wel voor.

Op 6 december gaf Trump aan dat hij Jeruzalem als de hoofdstad van Israël erkent. De Amerikaanse ambassade wordt daardoor van Tel Aviv verhuisd naar Jeruzalem. Dat proces zal mogelijk drie tot vier jaar in beslag nemen. De aankondiging leidde tot grote woede in de Arabische wereld en tot protest wereldwijd. In Nederland viel een Syriër een Joods restaurant in Amsterdam aan omdat hij het niet eens was met het besluit.

Buitenlandse ambassades zijn doorgaans in Tel Aviv gevestigd

Zowel Israël als de Palestijnen beschouwen Jeruzalem als hun hoofdstad. Trump beloofde in zijn verkiezingscampagne al dat hij de ambassade zou verhuizen. Hij breekt daarmee met het buitenlandbeleid van voorgaande Amerikaanse presidenten. Buitenlandse ambassades in Israël zijn doorgaans in Tel Aviv gevestigd vanwege de omstreden status van Jeruzalem.

Israël veroverde in 1967 het Arabische oosten van Jeruzalem op Jordanië. De VN ziet graag een vredesakkoord met een tweestatenoplossing voor het conflict tussen Israël en Palestina. Hierbij zou Oost-Jeruzalem de hoofdstad van Palestina worden.