In de Spaanse deelstaat Catalonië hebben de regionale verkiezingen een bizarre wending genomen. In Barcelona heeft de politie de klopjacht geopend op een terrorist.
Het zou gaan om de 37-jarige jihadist Ouakili Abdelhakim.
De politie, zo schrijft de Spaanse krant La Gaceta, wijst erop dat de inwoners van de stad menigten moeten mijden. Het is nog druk in de straten vanwege de parlementsverkiezingen die donderdag in Catalonië zijn gehouden.
Abdelhakim is een man van wie de politie vermoedt dat hij een aanval met een mes zou willen plegen in de metro van Barcelona. Hij is een Franse staatsburger die in Duitsland verblijft.
Geen angst, Catalanen: Franco keert heus niet terug, schrijft Rik Kuethe
Seperatisten stevenen af op meerderheid
Intussen lijken de separatistische partijen in Catalonië op weg naar een meerderheid van zeventig zetels in het regionale parlement. Dat is gebaseerd op de officiële telling van 52 procent van de stemmen.
Deze voorlopige uitkomst bevestigt een prognose van de krant La Vanguardia, die na een eigen peiling ook een kleine meerderheid voorspelde voor de partijen die onafhankelijkheid van Catalonië van Spanje nastreven. Het Catalaanse parlement telt 135 zetels.
Uitslag is klap voor Rajoy
Een meerderheid voor partijen die zich willen afscheiden zou een klap voor de regering van de Spaanse conservatieve premier Mariano Rajoy betekenen. Die schreef de verkiezingen juist uit omdat hij verwachtte dat de separatisten het onderspit zouden delven.
Het definitieve resultaat wordt na middernacht verwacht. De opkomst is hoog en komt uit boven de 80 procent van de 5,5 miljoen kiesgerechtigden.
Verkiezingen volgden op afzetten Puigdemont
Rajoy schreef verkiezingen in de Spaanse deelstaat uit in oktober. Die volgden op het afzetten van de regionale regering onder leiding van premier Carles Puigdemont.
Madrid hief de autonomie van Catalonië op en nam het bestuur van de regio over, omdat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid had uitgeroepen na een onwettig referendum. Tijdens dat referendum op 1 oktober raakten bij gewelddadige confrontaties bijna 900 mensen en 33 politieagenten gewond. Ruim 2,2 miljoen mensen gingen naar de stembus en 90 procent stemde voor onafhankelijkheid. Veel nee-stemmers bleven thuis.