SPD-leider Martin Schulz heeft zich ondubbelzinnig uitgelaten over zijn toekomstbeeld van de Europese Unie: er moeten Verenigde Staten van Europa komen. Schulz wil dat dit voor 2025 is gebeurd, via een Europese grondwet.
Landen die er niets voor voelen om deze grondwet te ondertekenen, moeten het veld ruimen: ze verliezen dan automatisch hun EU-lidmaatschap. Dat zegt Schulz donderdag tijdens een partijbijeenkomst van de sociaal-democraten in Berlijn. Op diezelfde bijeenkomst wordt ook gestemd over het mandaat van Schulz, en in hoeverre hij kan aanblijven als leider van de SPD.
A convention shall draft this treaty in close cooperation with the civil society and the people. Its results will then be submitted to all member states. Any state that won’t ratify this treaty will automatically leave the EU.
— Martin Schulz (@MartinSchulz) 7 december 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Onderhandelingen met de CDU
Als dit toekomstbeeld hoort bij het eisenpakket dat Schulz voorlegt aan een nieuw te vormen regering, zal dat een grote wissel trekken op de coalitie. Aan zijn partij vraagt hij of er een gesprek kan worden gevoerd met Merkel. Daarbij heeft hij niet per se de intentie om te regeren, zegt de SPD-leider. ‘Doorslaggevend is wat we kunnen bereiken,’ aldus Schulz.
Schulz werd begin dit jaar vanuit Brussel teruggehaald naar Berlijn om de sociaal-democraten te gaan leiden. Hij leverde zijn prestigieuze functie als voorzitter van het Europees Parlement in, met de bedoeling Angela Merkel op te volgen als bondskanselier. Dit plan mislukte.
Shulz-effect van korte duur
De SPD leek aanvankelijk op te veren, men sprak zelfs van een Schulz-effect. Die opleving was van korte duur, want bij de verkiezingen op 24 september leverden de sociaal-democraten fors in: van 25,7 procent van de stemmen in 2013 naar 20,5 procent. Sinds 1949 scoorde de SPD niet zo laag.
Daarop zei Schulz geen ambitie te hebben om te gaan regeren. Maar sinds de coalitieonderhandelingen met CDU, FDP en De Groenen zijn mislukt, lijkt een regering met CDU en SPD het meest logische alternatief. Een andere optie is een minderheidsregering van de CDU en de liberale FDP, dat zou in Duitsland een novum zijn. Een derde variant is het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.