Een historisch moment in de Duitse Bondsdag. De rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) kwam voor het eerst in haar historie met een wetsvoorstel. Weinig verrassend met als doel immigratie te beteugelen.
Bij de verkiezingen afgelopen september werd de AfD in één klap de derde partij van het land, wat neerkomt op 94 parlementsleden. Daarmee is er voor het eerst sinds begin vorige eeuw een uitgesproken rechtse partij in het parlement, naast het gematigde CDU/CSU-blok en de liberale FDP.
Interview met AfD-fractieleider Alexander Gauland: ‘Merkel vertoonde het gedrag van een dictator’
‘Gezinshereniging aanpakken’
Na een campagne waarin de AfD zich fel verzette tegen immigratie, is het weinig verrassend dat het eerste wetsvoorstel van de partij beoogt het aantal nieuwe asielzoekers terug te brengen. Gezinshereniging moet worden verboden, aldus de AfD – dat is de regel die inhoudt dat oorlogsvluchtelingen hun familie mogen laten overkomen.
De komende jaren zal juist dat aantal asielzoekers groot zijn voor Duitsland, een gevolg van de instroom Syriërs de afgelopen jaren. 60.000 Asielzoekers hebben een verzoek ingediend om een of meerdere familieleden te laten overkomen.
Fel debat
‘We moeten de drijfveren om hier te komen, aanpakken,’ aldus parlementslid Gottfried Curio. ‘De magneet moet eindelijk worden uitgezet.’ In het wetsvoorstel noemt de AfD de asielinstroom ‘een bedreiging voor de welvaartsstaat, de samenleving, de vrede en de grondwettelijke orde’.
Het AfD-voorstel kan op weinig steun rekenen in de Bondsdag. Ulla Jepke van Die Linke schamperde in een verhit debat dat ‘dit nog maar eens laat zien wat voor racistische partij het parlement is binnengekomen’. Het wetsvoorstel is ‘inhumaan’ volgens haar partij en zit vol ‘nazi-jargon’. Die uitspraak kwam haar op een reprimande te staan van Bondsdag-vicevoorzitter Thomas Oppermann: ‘Probeer alstublieft niet dat soort taal te gebruiken, maar kom met subtielere argumenten.’
Gezinshereniging is in Duitsland gestopt. Het is een van de onderwerpen waarover een nieuwe regering zich moet uitspreken. Angela Merkels CDU wil hoogstens overwegen de onderbreking met een paar maanden te verlengen, net als de liberale partij. De SPD van Martin Schulz streeft juist een soepel immigratiebeleid na en wil gezinshereniging voor Syrische migranten sneller laten verlopen.