Een groep Britten in Nederland stapt naar de rechtbank vanwege Brexit. De groep vreest dat ze na de onderhandelingen tussen de Europese Commissie en de Britse regering hun rechten als EU-burgers verliezen.
De zaak dient woensdag voor de rechtbank in Amsterdam, meldt de Britse krant The Guardian. Het gaat om vijf Britse staatsburgers, een groep genaamd de Commercial Anglo Dutch Society (Cads) en de lobbygroep Brexpats.
Groep wil door naar Europees Hof
De groep aanklagers wil dat iedereen die een Britse nationaliteit heeft voor 29 maart 2019 – de officiële uittredingsdatum van het Verenigd Koninkrijk – daarna ook de EU-rechten behoudt. In theorie komt dat dus neer op alle Britse staatsburgers. Onder de EU-rechten vallen ook de principes als vrij verkeer van personen, en het verblijfsrecht.
Volgens Elsevier Weekblad
Jelte Wiersma: ‘Brexit-akkoord: toekomst Nederland in EU ligt op tafel’
De groep ziet het liefst dat de zaak in Amsterdam wordt doorverwezen naar het Europees Hof van Justitie (HvJ). Mocht dat gebeuren, dan maakt dat de situatie gecompliceerder voor de Britten, die het hypothetische oordeel mee moeten nemen tijdens de onderhandelingen.
Volgens advocaat Christiaan Alberdingk Thijm heeft de groep haast: volgens hem kan een uitspraak van de rechtbank hoogstens zes weken op zich laten wachten. De hoop is dat de zaak dan verwezen wordt naar het HvJ. ‘Theresa May (de Britse premier, red.) zei ‘Brexit means Brexit’, maar niemand weet wat dat echt betekent,’ aldus de advocaat.
Zowel de Britten als de EU worstelen met de vraag over wat er met Britten in de EU gebeurt na Brexit. Ook het lot van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk is grotendeels onduidelijk, al heeft de Britse regering wel meermaals beloofd dat ze wel gewoon in het land kunnen blijven wonen en werken.
Onduidelijkheid over lot van EU-burgers in Verenigd Koninkrijk
Volgens Artikel 20 van het Verdrag van Lissabon genieten alle burgers van lidstaten de rechten van de EU. Maar het artikel biedt geen duidelijkheid over wat er gebeurt nadat een land de EU verlaat.
Bij de rechtbank in Amsterdam zal de groep bepleiten dat de rechten van Britse staatsburgers onafhankelijk zijn van het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk, in overeenstemming met eerdere jurisprudentie van het HvJ.
Het zou echter niet automatisch betekenen dat hetzelfde geldt voor EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk: dat zou na de uittredingsdatum van de Britten namelijk onder het Britse recht vallen, en kan – als het aan de regering van May ligt – niet door het HvJ worden besloten.