Bondsdag stemt voor maandelijkse limiet gezinshereniging

Angela Merkel en Martin Schulz, leiders van respectievelijk CDU en SPD. Foto: ANP

Het Duitse parlement heeft ingestemd met een limiet op gezinshereniging. Het besluit betekent een doorbraak in de coalitiebesprekingen tussen CDU en SPD.

Dat meldt de nieuwswebsite Politico. Gezinshereniging is in juli 2016 door de Duitse overheid stopgezet, vanwege de migratiecrisis. In het huidige systeem is gezinshereniging alleen mogelijk voor speciale gevallen, die per zaak worden bekeken. Dit systeem zou tot maart 2018 gelden. Niet duidelijk was wat het beleid daarna zou worden.

Het oude systeem blijft nu van kracht tot 31 juli 2018. Vanaf dan worden er  maandelijks maximaal duizend familieleden van vluchtelingen tot Duitsland toegelaten. De uitzondering voor speciale gevallen blijft bestaan.

Besluit betekent vooruitgang in moeizame coalitiebesprekingen

Het besluit werd door het Duitse parlement, de Bondsdag, aangenomen met 376 stemmen voor en 248 stemmen tegen. De limiet op gezinshereniging was een groot obstakel in de coalitieonderhandelingen tussen de christen-democratische CDU/CSU en de sociaal-democratische SPD.

Lees meer over de onderhandelingen tussen CDU en SPD:

SPD strompelend aan de macht

SPD-leider Martin Schulz ziet het besluit als een overwinning en sprak over een ‘duizend-plus-regel’, waarmee hij doelde op de speciale gevallen die bijvoorbeeld op grond van humanitaire redenen buiten de limiet vallen. Dit ging volgens hem ‘significant verder’ dan het initiële voorstel, waarin geen ruimte was voor speciale gevallen.

De partijen Die Grünen en Die Linke zijn niet blij met het besluit en vinden dat er geen limiet op gezinshereniging moet zijn. De liberale partij FDP kritiseerde het besluit op praktische gronden. Volgens FDP-parlementslid Stefan Ruppert is een vast aantal onlogisch, vanwege de instabiliteit in oorlogsgebieden.

De rechts-nationalistische AfD maakt zich vooral zorgen over wat ‘een familielid’ betekent. AfD-parlementslid Jürgen Braun vroeg zich in het debat af of het besluit ook tweede vrouwen omvat.

Toevallig werd vandaag besloten dat de tweede vrouw van een asielzoeker als speciaal geval onder het huidige systeem naar Duitsland mag komen.