Bij urenlange gevechten tussen honderden migranten in de Franse kustplaats Calais zijn donderdag zeker 22 mensen gewond geraakt. Vier van hen verkeren in levensgevaar. Bij de gevechten zouden meerdere schoten zijn gelost.
Volgens lokale autoriteiten ontstonden de gevechten toen grote groepen Afghaanse en Eritrese asielzoekers met elkaar op de vuist gingen – naar verluidt over een overtocht naar het Verenigd Koninkrijk. Gewapend met metalen stangen en stenen gingen de groepen elkaar zeker twee uur lang te lijf, meldt het Franse persbureau AFP.
Op beelden op sociale media is te zien hoe migranten gewapend door de straten van Calais lopen:
les rues de #calais avec les #migrants armés #rt pic.twitter.com/npGlbpSpVt
— Daves62 (@Daves62100) February 1, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb zei op Twitter dat hij donderdagavond met spoed afreist naar Calais om de situatie op te nemen. Vanuit het hele land is oproerpolitie gemobiliseerd om de orde in de stad te herstellen.
Après les graves incidents survenus aujourd'hui, je me rends dès ce soir à Calais pour un point de situation avec le Préfet, la Maire de la ville et les acteurs locaux.
J’y rencontrerai nos forces de sécurité & secours mobilisées dans ces conditions particulièrement difficiles.— Gérard Collomb (@gerardcollomb) February 1, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Gevechten verspreidden zich in en nabij de stad
Het eerste gevecht brak rond een uur of drie uit in de zuidelijke buitenwijken van de stad bij een plek waar eten werd uitgedeeld. Vijf kilometer verderop brak een tweede gevecht uit bij een industrieterrein. De politie moest de groepen met traangas uit elkaar drijven.
Het migrantenkamp in Calais, dat ook bekend staat als de ‘Jungle’, werd ontruimd in 2016, maar volgens lokale autoriteiten leven nog steeds ongeveer 600 migranten in de bossen rondom de stad. Zij hopen zich in vrachtwagens te kunnen verschansen om zo het vasteland van het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Humanitaire organisaties schatten het aantal migranten in de stad op zo’n 800.
Zero-tolerance beleid tegen migrantenkampen
Vorige maand zei de Franse president Emmanuel Macron nog dat hij een zero-tolerance beleid wil voeren tegen kampen zoals de ‘Jungle’. Hij sloot daarvoor een deal met de Britten, die hebben toegezegd dat ze meer gaan betalen om te voorkomen dat migranten blijven proberen de oversteek te maken.
Macron heeft aangegeven dat hij de uitzetting van economische migranten wil versnellen en tegelijkertijd de wachttijd voor asielaanvragen wil verkorten. Een benadering die hij zowel ‘humaan’ als ‘efficiënt’ noemt.