Oud-president van Frankrijk François Hollande wil dat de Europese Unie ferm optreedt tegen Rusland. ‘De vraag is hoe we ons tegen Vladimir Poetin moeten wapenen, eerder dan tegen Bashar al-Assad.’ Dat zegt Hollande tegen de Franse krant Le Monde. De voormalige president roept de Europese Unie op om krachtig op te treden tegen Rusland. Maar wat bereikte Hollande zelf in Syrië?
Het is zijn eerste grote interview sinds hij in 2017 als president het veld moest ruimen en werd afgelost door Emmanuel Macron. Hollande geeft te kennen dat hij de stilte doorbreekt, om op te komen voor de Koerden die nu door het Turkse leger in Afrin worden aangevallen. De Koerdische militie YPG was een belangrijke bondgenoot van de Amerikanen in de strijd tegen IS.
‘Door Ankara toe te staan de Koerden in Afrin te bombarderen, speelt Moskou de NAVO uit elkaar,’ zegt Hollande. Volgens Hollande is de positie van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten onduidelijk, waardoor Vladimir Poetin vrij spel heeft. Dat gat moet worden opgevuld door de Europese Unie, vindt Hollande.
Hollande stelde zich niet herverkiesbaar om gezichtsverlies te voorkomen
François Hollande was de eerste president die zich niet verkiesbaar stelde voor een tweede termijn, gezien zijn totale gebrek aan populariteit. Ook de angst voor een overwinning van Marine Le Pen, van het extreem-rechtse Front National, speelde daarbij een rol. Na zijn aftreden leed zijn opvolger Benoît Hamon met de Parti Socialiste de grootste nederlaag in de geschiedenis van de partij.
Merkel en Macron hebben een verantwoordelijkheid om Brexit te voorkomen, dat schrijft Jelte Wiersma
De roep om een breed front tegen Rusland werpt vragen op: wat deed Hollande eigenlijk toen hij nog president was? Tijdens zijn termijn als president werden er in Frankrijk tal van aanslagen gepleegd, waarvan de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo, op 7 januari 2015, de aanslagen bij Bataclan en het Stade de France in november 2015, en de aanslag op 14 juli 2016 in Nice het bloedigst waren.
Het antwoord van Hollande na de aanslag op Charlie Hebdo was het intensiveren van de bombardementen op IS-gebied in Syrië. Dat leidde niet tot minder terrorisme. Kort daarop werd Frankrijk opnieuw getroffen door aanslagen; op 13 november 2015 vielen in Parijs meer dan honderd doden. De Franse schrijver Michel Houellebecq legde de bal destijds bij Hollande, die hij ‘onbeduidend en opportunistisch’ noemde. In een ingezonden brief in de Italiaanse krant Corriere Della Sera schreef Houellebecq: ‘De verschrikkelijke situatie waarin we ons bevinden is te wijten aan de politiek verantwoordelijken, en deze politiek verantwoordelijken moeten vroeg of laat bij zichzelf te rade gaan.’
Ook Hollande kon impasse in Midden-Oosten niet doorbreken
De noodtoestand werd verlengd, maar ook Hollande wist zich geen raad met de impasse in het Midden-Oosten. Hij wilde tijdens de oorlog in Syrië een no fly-zone instellen boven het Syrisch luchtruim. Hij kon echter geen voet aan de grond krijgen bij de VN-Veiligheidsraad. Nu wil de oud-president dat er via de Europese Unie alsnog wordt ingegrepen in Rusland, waarmee de NAVO wordt omzeild. Voor Hollande is te hopen dat hij als oud-regeringsleider een grotere vinger in de pap heeft dan als president.