Het rooms-katholicisme en de islam hebben meer gemeen dan mensen denken, vindt de Britse aartsbisschop Vincent Nichols. Daarom wil de katholieke kerk in Londen de banden tussen de twee religies versterken.
Vorige week bezocht aartsbisschop van Westminster Vincent Nichols het Centrum voor Islamitische Studies in Oxford, meldt de Britse krant The Times. Daar zei hij dat ‘de dialoog tussen geloof en maatschappij significant zou verarmen’ als het gesprek tussen de twee religies ontbreekt of vijandig verloopt. Het islamitische centrum in Oxford, waarmee naar schatting een bedrag van 100 miljoen pond (zo’n 112 miljoen euro) was gemoeid, werd in mei vorig jaar geopend door de Britse prins Charles.
Universele naastenliefde hoort niet thuis in politiek, schreef Afshin Ellian
‘Bijeenkomst na 9/11 leidde tot solidariteit’
Nichols zei weinig ervaring te hebben met gesprekken met moslimleiders, maar put naar eigen zeggen hoop uit een bijeenkomst van religieuze leiders in de centrale moskee van Birmingham na de aanslagen van 11 september 2001. Destijds was Nichols aartsbisschop in de op één na grootste stad van Engeland. Volgens hem leidde de ontmoeting tot ‘blijvende persoonlijke relaties’ en ‘gemeenschappelijke solidariteit’. Anderhalf jaar geleden zei Nichols ook al dat Britten kunnen leren van het ‘levende’ geloof van islamitische immigranten.
De aartsbisschop noemt samenwerking tussen katholicisme en islam noodzakelijk om de groeiende secularisatie in het Verenigd Koninkrijk tegen te gaan. Hij uitte kritiek op mondialisering en de ‘on demand-cultuur’, die ervoor zouden zorgen dat mensen steeds minder diepgaand nadenken, onder meer over geloof. Dat verzwakt de positie van religie in het Verenigd Koninkrijk, waarschuwt Nichols.
Steeds minder katholieken, steeds meer moslims in Verenigd Koninkrijk
Het aantal praktiserende moslims in het Verenigd Koninkrijk neemt de laatste jaren toe, terwijl het aantal katholieke kerkgangers er de laatste decennia juist snel daalt. De komende dertig jaar zal het aantal Britse moslims verdriedubbelen, voorspelde het Amerikaanse onderzoekscentrum Pew Research in november.
Lees het stuk van Syp Wynia: Meebuigen met de moslims, hoe de islam Nederland verandert
Ook in Nederland zijn moslims bezig aan een opmars: in grote steden als Amsterdam en Den Haag zijn meer moslims dan christenen, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek enkele jaren terug al. In 2006 voorspelde het Sociaal en Cultureel Planbureau al dat Nederland kort na 2020 meer moslims dan katholieken zal tellen.
In januari sprak paus Franciscus, de wereldwijde leider van de rooms-katholieke kerk, zich in zijn jaarlijkse State of the World-speech uit over zijn grootste zorgen: Noord-Korea, nucleaire wapens en het Israëlisch-Palestijnse conflict.