Islam-standpunt splijt Duitse coalitie en bevolking

Merkel (links) en Seehofer steggelen over de islam: hoort die bij Duitsland of niet? Foto: ANP.

Hoort de islam bij Duitsland? Die vraag dreigt een splijtzwam te worden in de onlangs aangetreden GroKo, de Duitse coalitie tussen conservatieven en sociaal-democraten. Minister Seehofer vindt dat de islam niet bij Duitsland hoort, bondskanselier Merkel vindt van wel. De meerderheid van de bevolking lijkt het met Seehofer eens te zijn.

Sinds minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) vorige week in dagblad Bild zei dat moslims deel uitmaken van Duitsland, maar de islam niet, is de geest uit de fles. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) zag zich direct genoodzaakt om haar minister tegen te spreken. Ze vindt, net als Seehofer – die een lans brak voor het in ere houden van feestdagen als Kerst en Pasen – dat Duitsland een christelijke traditie heeft. Maar ‘deze moslims horen ook bij Duitsland en dat geldt dus ook voor hun religie, de islam’, aldus Merkel.

Merkel: religie van 4,5 miljoen Duitse moslims hoort wél bij ons land

Vergelijkbare woorden sprak de bondskanselier woensdag tijdens haar regeringsverklaring in de Bondsdag in de Duitse hoofdstad Berlijn. ‘Het is overduidelijk dat ons land joods en christelijk is gevormd. Maar tegelijkertijd is het ook waar dat de islam, met de 4,5 miljoen moslims die hier wonen, een deel van Duitsland is geworden.’ Wel vindt ze dat het ‘het goed recht is’ van iedere Duitser om daarmee moeite te hebben. Merkel kritiseerde ook het Turkse optreden in Afrin (Syrië) en stelde Seehofer voor om met de deelstaten een gesprek te voeren over ‘toekomstbestendige structuren’ voor de islam in Duitsland.

Lees ook het kraakheldere essay van Jelte Wiersma over de Duitsers:

Door Europese integratie wil Duitser verleden afwerpen

En passant verdedigde Merkel haar uitspraak ‘Wir schaffen das – het gaat ons lukken – die ze tijdens de migrantencrisis in 2015 deed om haar ruimhartige opvang van asielzoekers te verdedigen. Tegelijkertijd erkende ze dat de situatie in Duitsland sindsdien is ‘gepolariseerd’ en ‘gespleten’. Pikant genoeg is Seehofer zeer kritisch over het immigratiestandpunt van Merkel. Dat is in de coalitie sowieso een gevoelig thema, want de SPD ziet juist graag een soepeler immigratiebeleid.

Peiling: 76 procent Duitsers vindt dat islam niet bij Duitsland hoort

Om te weten te komen wiens kant de Duitse bevolking kiest, verzocht dagblad Die Welt het gerenommeerde onderzoeksbureau Civey een opiniepeiling uit te voeren met als stelling: ‘De islam hoort niet bij Duitsland.’ De resultaten zijn opmerkelijk. Van de ruim 5.000 deelnemers geeft 76 procent Seehofer gelijk, 61 procent van hen antwoordde ‘helemaal mee eens’, 15 procent onderschreef de stelling in minder uitgesproken bewoordingen. Slechts 20 procent is het oneens met de minister van Binnenlandse Zaken.

In de peiling moesten Duitsers ook onder meer hun politieke voorkeur aangeven. Volgens Die Welt valt op dat alleen aanhangers van de centrum-linkse partij De Groenen het in meerderheid (57 procent) met Seehofer oneens zijn. Bij de aanhangers van de sociaal-democratische SPD, waarvan de politieke leiding felle kritiek uitte op de minister, durft slechts 43 procent het aan om te stellen dat de islam wél bij Duitsland hoort. Vanzelfsprekend zien stemmers van de rechts-nationalistische AfD weinig plek voor de islam: 95 procent van hen schaart zich achter Seehofer.

Eens met de stelling: ‘De islam hoort niet bij Duitsland’

Inwoners stedelijk gebied Inwoners  landelijk gebied 65 jaar en ouder Tussen de 40 en 49 jaar oud Tussen de 18 en 29 jaar oud
67 procent 79 procent 79 procent 82 procent 65 procent

Bron: Die Welt/Civey

Franse intellectuelen zwengelen islamdebat aan

Ook in Frankrijk woedt inmiddels een verhit debat over de islam:  een gezelschap van honderd intellectuelen – van links tot rechts – slaat alarm over de opkomst van de politieke islam. ‘Nee tegen islamistisch separatisme’ luidt de kreet in een ingezonden stuk dat dinsdag verscheen in de Franse krant Le Figaro.

De Franse president toonde zich vorige maand uiterst ambitieus: Macron wil de islam hervormen

De taal die de intellectuelen in het artikel bezigen, liegt er allerminst om: ‘Het islamisme wil een uitzonderingspositie, want het verwerpt andere geloven, en ook moslims die niet dezelfde waarden delen. De politieke islam voelt zich vernederd als hij niet dominant is. Dat kunnen we niet accepteren. We willen in een wereld leven waarin geen enkele religie ons de wet voorschrijft.’