De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft deze week nieuwe verkiezingen uitgeschreven. De Turken gaan naar de stembus voor een nieuw parlement en voor presidentsverkiezingen. Oostenrijk en Duitsland zijn duidelijk: Turkse politici zijn niet welkom tijdens de verkiezingscampagne. Premier Mark Rutte (VVD) is dezelfde mening toegedaan, al is hij minder stellig.
Dat meldt de Duitse krant Die Welt. Tijdens het referendum over een nieuwe Turkse constitutie vorig jaar, ontstond er een conflict tussen de Europese landen en Turkije. Een aantal Turkse ministers wilde campagne voeren in de Europese Unie, vanwege het hoge aantal Turkse Europeanen, die ook in Turkije kiesrecht hebben. Dat leverde onder meer een hoogoplopend diplomatiek conflict op met Nederland.
In aanloop naar het referendum stuurde de Turkse regering de Turkse minister van Familiezaken om campagne te voeren in Rotterdam. Die werd op last van burgemeester Ahmed Aboutaleb het land uitgezet. De diplomatieke relatie tussen Nederland en Turkije werd hierdoor beschadigd: nog steeds is er geen Nederlandse ambassadeur in Ankara.
Rutte: campagne voor Erdogan in Nederland is ‘onwenselijk’
Met die gebeurtenissen in het achterhoofd zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag ook dat het ‘onwenselijk’ is dat in Nederland opnieuw campagnes voor Erdogan worden gevoerd. Al heeft hij niet formeel aan Ankara laten weten dat Turkse politici hier niet welkom zijn. Rutte gaat de komende tijd wel in gesprek met Nederlandse gemeenten met veel potentiële Turkse kiezers, die mogelijk worden bezocht door Turkse politici. ‘Feit is dat wij vrijheid van meningsuiting hebben en vrijheid van vergadering en vereniging. Maar die is niet onbegrensd.’
‘Turkse inmenging in Oostenrijk niet toegestaan’
Ook Duitsland en Oostenrijk hebben besloten een herhaling van deze taferelen niet af te wachten. De Oostenrijkse premier Sebastian Kurz zei vrijdag dat de komst van Turkse politici naar Oostenrijk ‘ongewenst’ is, en dat hij ‘inmenging’ niet zal toestaan.
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft sinds vorige zomer een richtlijn, waarin staat dat buitenlandse publieke optredens in Duitsland niet worden toegestaan, wanneer ze in de drie maanden voorafgaand aan de verkiezingen plaatshebben. Overigens heeft Erdogan nog niet aan het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd of hij in Duitsland kan komen spreken.
24 Juni: belangrijke verkiezingen in Turkije
Op 24 juni worden de verkiezingen gehouden. Naar verwachting grijpt Erdogan de presidentsverkiezingen aan om zijn greep op het land extra te vergroten. De presidentsverkiezingen stonden in eerste instantie gepland voor november 2019. Volgens Erdogan zijn nieuwe verkiezingen van belang vanwege de roerige situatie in Irak en Syrië. Afgelopen maanden bezette het Turkse leger het gebied rond het Syrische plaatsje Afrin.
Vorig jaar hield Turkije een referendum over een grondwetswijziging, die de president verstrekkende bevoegdheden geeft. De wijziging van de Grondwet gaat pas in als er nieuwe verkiezingen zijn geweest. Daarvoor acht Erdogan nu de tijd rijp. Volgens de Turkse president is het huidige constitutionele systeem verouderd.
Turken moeten zich schamen voor barbarij in Afrin, schrijft Afshin Ellian