Ook in Duitsland is reuring ontstaan over buitenlandse invloeden op moskeeën. De oppositie, in het bijzonder Die Linke (de linksen), is ontstemd over de komst van 350 Turkse imams naar Duitsland, gestuurd door het godsdienstministerie Diyanet, dat wordt aangestuurd door Ankara. De imams kregen visa voor een half jaar, maar niemand weet of ze het land al hebben verlaten.
Op verzoek van Die Linke maakt het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat vorig jaar 350 islamitische geestelijken van Diyanet het land zijn binnengekomen. Dat meldt de lokale krant Kölner Stadt Anzeiger woensdag. Ze kregen werkvisa voor 180 dagen, maar of ze daarna zijn teruggegaan naar Turkije of nog in Duitsland wonen, weet de regering in Berlijn niet. Het hoofdkantoor van Diyanet in Duitsland is gevestigd in Keulen, waar naar schatting 60.000 Turken wonen. Er staan 45 moskeeën, waaronder de Centrale Moskee Keulen, de grootste in Duitsland.
‘Regering naïef: meer Diyanet-imams betekent meer Erdogan-invloed’
Vicefractievoorzitter van de linkse oppositiepartij Die Linke, Sevim Dağdelen, die Koerdische wortels heeft, is woedend. ‘De federale overheid is volstrekt naïef en onverantwoord bezig,’ zegt ze tegen de Kölner Stadt Anzeiger. Ze vindt het absurd dat de Duitse overheid van Diyanet verwachtte dat het instituut de ‘democratische betrokkenheid’ van Duitsers van Turkse komaf zou verbeteren. Dat terwijl Diyanet juist ‘bijdraagt aan de intimidatie van Erdogan-critici en de vervolging van andersdenkenden’, aldus Dağdelen.
Het is volgens haar een nieuw bewijs dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn invloedssfeer in Duitsland verder probeert uit te bouwen. ‘Meer Turkse Diyanet-imams betekent meer Erdogan-invloed.’ De imams werken overigens niet alleen in Diyanet-moskeeën, maar ook voor Milli Görüs, dat voortkomt uit dezelfde fundamentalistische beweging die president Erdogan voortbracht. Sinds Erdogan in 2002 de politieke leider van Turkije werd, zijn Diyanet en Milli Görüs twee handen op één buik.
Ministerie probeerde tevergeefs invloed Ankara terug te dringen
Volgens de krant heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken het afgelopen jaar geprobeerd de invloed van Turkse politici op de Duitse tak van Diyanet terug te dringen. Zonder succes, geeft het ministerie toe: het is niet duidelijk of het religieuze instituut inderdaad hervormingen heeft doorgevoerd. Het afgelopen jaar zouden drie Turkse ambtenaren zijn benoemd in het Diyanet-bestuur.
De deelstaat Noordrijn-Westfalen, waarvan Keulen de grootste stad is, is al langer klaar met Diyanet. Vorig jaar schortte de lokale overheid de samenwerking met het religieuze instituut grotendeels op. Volgens Joachim Stamp, integratieminister van de deelstaat, moet Diyanet zich ‘uitsluitend gaan richten op religieus en pastoraal werk’ in plaats van op ‘het verdedigen van de politieke belangen van de Turkse regering’.
Lees ook: Waarom Erdogan opeens flitsverkiezingen uitroept
Marcherende ‘kindsoldaten’ in Diyanet-moskee Herford
Twee weken terug kwam de Diyanet-moskee in Herford (Noordrijn-Westfalen) in het nieuws toen een video uitlekte van Turkse ‘kindsoldaten’. De video toont jonge Turkse kinderen in militaire uniformen die paraderen voor de Turkse vlag. De kinderen zouden tussen de 4 en 7 jaar oud zijn. ‘Angstaanjagende beelden,’ zei Stamp daar vorige week over.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=123&v=D9e2qutjs1A
Oostenrijkse premier Kurz: Erdogan mag hier geen campagne voeren