G7: Macron en Trudeau slaan handen ineen tegen Trump

Trudeau en Macron. Foto:EPA

Aan de vooravond van de jaarlijkse G7-top zijn spanningen merkbaar, zeker nu de Amerikaanse president Donald Trump het startsein heeft gegeven voor een handelsoorlog. De Canadese premier Justin Trudeau en de Franse president Emmanuel Macron komen voor aanvang van de top samen om een verbond te sluiten tegen de Verenigde Staten.

De G7-top is een jaarlijkse bijeenkomst van de zeven rijke industrielanden Japan, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Macron arriveerde woensdag al in Ottawa, de Canadese hoofdstad, om de ‘kompassen op elkaar af te stemmen’ met de Canadese premier Trudeau.

Beiden zijn voorstanders van vrijhandel en tegen de importheffingen die Trump wil invoeren op staal en aluminium. ‘Voor aanvang van de G7 moet je altijd van tevoren zeker weten waar iedereen staat,’ zegt Macron. Volgens de Franse president komt de top op een kritiek moment.

Trudeau waarschuwt Trump

Lees hier het profiel van Justin Trudeau: de koning van de politieke correctheid

Ook Trudeau waarschuwt voor een felle top. ‘Er zullen open en eerlijke discussies worden gevoerd, vooral met de Amerikaanse president over handel en over heffingen,’ meldt het Franse dagblad Le Monde.

De Amerikaanse importheffingen – 25 procent op staal, 10 procent op aluminium – zouden eigenlijk al in maart ingaan, maar vorige maand gaf Trump de Europese Unie (EU) uitstel tot 1 juni. Brussel probeerde daarop de Amerikaanse regering te bewegen om alsnog af te zien van de heffingen waarmee Trump de Amerikaanse staalproducenten wil beschermen. Zij leveren volgens hem een essentiële bijdrage aan de nationale economie.

EU en Canada willen Amerika raken

Vorige week vrijdag presenteerde de EU een lijst van tien pagina’s met geplande importheffingen op Amerikaanse producten, variërend van Harley-Davidson-motoren tot bourbon-whiskey. Europees Commissaris voor Handel Cecilia Malmström gaf aan dat ze de actie van Trump nog wil aankaarten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), maar dat een reactie van de Unie nodig is omdat ‘we deze heffingen niet zomaar zonder weerwoord kunnen accepteren’. Ook Canada kondigde tegenmaatregelen aan en stelde importheffingen in met een omvang van omgerekend 9 miljard euro.

Malmström waarschuwde voor vergaande consequenties voor zowel de Europese economie als voor Amerikaanse consumenten. Ze weigert nog altijd om te spreken van een ‘handelsoorlog’. De importheffingen van de EU worden op 1 juli van kracht. Dat meldt de Britse krant The Guardian.