De 28 leiders van de Europese Unie hebben na urenlange moeizame en volgens premier Mark Rutte emotionele onderhandelingen een akkoord bereikt over het migratiebeleid. Er komen op korte termijn gesloten opvangcentra in Zuid-Europa voor nieuwe bootvluchtelingen.
Op de langere termijn hopen de leiders ook buiten de Europese Unie (EU) ‘gecontroleerde’ centra te kunnen opzetten waar onderschepte bootvluchtelingen naartoe worden gebracht.
In de centra wordt bepaald welke vluchtelingen recht hebben op asiel en welke niet. Daarover moet sneller uitsluitsel zijn dan nu vaak het geval is. De ‘rechtmatige’ asielzoekers worden over de EU verspreid. Hoe dat gebeurt, moet volgens Rutte nog worden uitgewerkt. Met landen in Afrika zouden dezelfde soort afspraken over de opvang van vluchtelingen kunnen worden gemaakt als met Turkije, zei hij.
Lees ook de column van Philip van Tijn:
Draagvlak toelating migranten brokkelt sneller af dan ijs Antarctica
Italië wil ontlasting migratiedruk
‘Het goede nieuws is dat er overeenstemming is. Ik ga niet zeggen dat nu het hele vraagstuk is opgelost, maar we hebben wel een grote stap gezet,’ aldus de premier na afloop van de bijeenkomst. ‘Alles was ingewikkeld.’
De Italiaanse premier Giuseppe Conte eiste concrete maatregelen om het land zo snel mogelijk te ontlasten van de migratiedruk. Hij dreigde de slotconclusies van de top, ook over alle andere onderwerpen, niet te ondertekenen zonder resultaat. Na afloop zei hij ‘tevreden’ te zijn met de afspraken, maar ook dat zijn regering nog moet besluiten of er op Italiaanse bodem gesloten opvangcentra komen.
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zei afgelopen maand al dat het zuidelijke eiland Sicilië onder de nieuwe regering van Lega en de Vijfsterrenbeweging ‘niet langer het vluchtelingenkamp van Europa‘ zal zijn. Woensdag schreef Salvini op Twitter dat de Italiaanse regering twaalf marineschepen aan de Libische kustwacht heeft geschonken om ‘te patrouilleren, te redden en te beschermen’.
Migranten willen doorreizen naar Duitsland
Italië wil ook aanpassing van de Dublin-regels, die bepalen dat een migrant een asielverzoek moet indienen in het land van aankomst. ‘Daaraan gaat Oostenrijk verder werken,’ zei Rutte. Oostenrijk neemt zondag het tijdelijke EU-voorzitterschap van Bulgarije over.
Lees ook de column van Carla Joosten: Aanpak immigratie is niet populistisch
De 28 landen kwamen ook overeen de Europese grens- en kustwacht Frontex snel uit te breiden om de buitengrenzen te kunnen versterken en hulporganisaties ‘te beschermen tegen de praktijken van mensensmokkelaars’. Rutte lichtte dat niet toe.
Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel waren de onderhandelingen ‘intensief’. Ze staat in Duitsland onder druk om een einde te maken aan de stromen migranten die niet in het aankomstland blijven en door naar Duitsland reizen. In de slotconclusies is opgenomen dat de lidstaten ‘alle juridische en administratieve maatregelen moeten treffen om dat te voorkomen’.