Opnieuw een bestorming van de Spaanse enclave Ceuta vanuit Marokko. Honderden Afrikaanse migranten stortten zich woensdag op de grenshekken. Het gros wist tot de enclave door te dringen, zegt een woordvoerder van de Spaanse politie.
Op videobeelden is te zien hoe bebloede migranten (waarschijnlijk door het prikkeldraad op het hek) juichend naar het opvangcentrum in Ceuta lopen. Er werden leuzen gescandeerd als ‘I love Spain’. Sommige asielzoekers hebben zichzelf in vlaggen van de Europese Unie (EU) en Spanje gewikkeld. Zeven Spaanse politieagenten raakten gewond, doordat migranten ze bekogelden met een ‘corrosieve substantie’, aldus de politiewoordvoerder tegen persbureau Reuters.
Enclaves zijn kwetsbaar voor migranten
Ceuta is net als de andere Spaanse enclave Melilla vaak het mikpunt van migranten die de EU willen bereiken. Tot dusver wisten in 2018 zo’n 3.800 migranten in de enclaves door te dringen. Volgens cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR kwam zo’n 14 procent van het totaalaantal van 27.600 asielzoekers via deze weg de EU binnen.
Volgens Elsevier Weekblad
Syp Wynia: Ceuta bewijst juist dat illegale immigranten goed zijn tegen te houden
Begin deze maand drongen zo’n zeshonderd asielzoekers met geweld Ceuta binnen. De politie verklaarde achteraf dat het geweld van ‘ongekende proportie’ was, en de grootschaligste bestorming tot nu toe. In het opvangkamp in Ceuta is plek voor zeshonderd personen, maar het zit al geruime tijd vol. Het duurt vaak meer dan een jaar voordat migranten worden overgebracht naar het Spaanse vasteland. Rond Ceuta en Melilla staan hoge hekken, maar dat weerhoudt asielzoekers er niet van om te proberen er binnen te dringen.
EU-deal: meer geld naar Marokko en Spanje
Tijdens een eerder bezoek aan Spanje sloot de Duitse bondskanselier Angela Merkel een deal met de socialistische Spaanse premier Pedro Sánchez. Doel is om Marokko, waar de enclaves liggen, bij het probleem te betrekken. De Europese Commissie heeft Marokko al 55 miljoen euro toegezegd, en daar komt waarschijnlijk nog een bedrag bovenop.
Het geld moet worden gebruikt om Marokkaanse grensbewakers te trainen hoe zij asielzoekers kunnen onderscheppen voordat zij het land via de enclaves verlaten. Volgens de Europese Commissie is de financiële ondersteuning onderdeel van een ‘operatie op de lange termijn’. De EU wil al langere tijd meer geld naar Noord-Afrikaanse landen overmaken in ruil voor het terugnemen van migranten. Waarschijnlijk krijgt Marokko de eerste som geld in het najaar, en volgend jaar nog een bedrag. Eerder liet voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker al weten ook geld aan Spanje te willen overmaken.