De Franse president Emmanuel Macron ligt in zijn eigen land onder vuur. De president weigert zijn vakantie te onderbreken om een Eerste Wereldoorlog-herdenking bij te wonen.
Het gaat om de honderdjarige herdenking van de Slag bij Amiens. De Slag bij Amiens op 8 augustus 1918 gold als de aftrap van het geallieerde offensief dat uiteindelijk zou leiden tot het einde van de Eerste Wereldoorlog. Bij deze vier dagen durende slag kwamen 46.000 geallieerde soldaten om het leven en 75.000 Duitsers. De herdenking was afgelopen woensdag in Frankrijk.
Macron moest vakantie al een keer onderbreken
Macron is met zijn vrouw Brigitte met vakantie in Fort de Brégançon aan de Franse Rivièra en ontbrak daarom tijdens de herdenking. Ook de Franse premier Edouard Philippe schitterde door afwezigheid.
Lees ookWanneer knapt de Macron-bubbel?
De Franse oppositie is woedend. Ook een aantal media plaatsen vraagtekens bij de opstelling van Macron. ‘Emmanuel Macron moest zijn vakantie eerder al onderbreken voor Theresa May en heeft duidelijk niet de intentie om dat weer te doen,’ schrijft bijvoorbeeld Le Parisien. De krant vervolgt met cynische toon: ‘Noch de president van de Republiek Emmanuel Macron, afkomstig uit Amiens maar een gevangene van Brégançon, noch premier Edouard Philippe verwaardigen zich om hun welverdiende rust te onderbreken.’
Jacques Myard, parlementariër voor de centrum-rechtse Republikeinse Partij, twitterde dat de afwezigheid van Macron en Philippe hun ‘historische onwetendheid’ benadrukt en vindt het respectloos tegenover de Britten: ‘Een diplomatieke faux pas. Het Verenigd Koninkrijk is onze grootste militaire bondgenoot.’
Bataille d’#Amiens célébrée en présence de Theresa #May, du prince #Harry et de nombreuses personnalités alliées et allemandes mais en l’absence de #Macron,de #Philippe; preuve de leur inculture historique,une faute diplomatique: la GB est notre notre meilleur allié militaire !
— Jacques Myard (@JacquesMyard) August 8, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Theresa May en prins William kwamen wel op herdenking
Wat critici van Macron nog kwader maakt, is dat de Britse premier Theresa May en prins William wel de moeite hebben genomen om naar Frankrijk af te reizen voor de herdenking. Ook landen als Australië, Duitsland, Canada en Ierland stuurden afgevaardigden naar de ceremonie. Frankrijk nam genoegen met de aanwezigheid van Florence Parly, de Franse minister van Defensie. Zij onderbrak overigens wel haar vakantie om naar Amiens te komen.
Macron ligt geregeld onder vuur wegens zijn ‘arrogante houding’. Vorig jaar leidde een verjaardagsfeest van hem in Château de Chambord, een prestigieus kasteel in de Loirevallei, tot hevige kritiek. Critici noemen hem al langere tijd schertsend ‘de president van de rijken’. De aankomst van Macron in het lustslot viel destijds samen met de dag waarop zijn regering aankondigde het minimumloon niet te verhogen.