Rutte legt ruzie met Turkije bij op G20 top

G20 top in Argentinië

Premier Mark Rutte (VVD) sprak vrijdag in Buenos Aires met de Turkse president Erdogan in een poging de lucht tussen beide landen te klaren. In de marge van G20 topconferentie in de Argentijnse hoofdstad, spraken Rutte en Erdogan over normalisering van de betrekkingen.

Door het onaangekondigde bezoek van de Turkse minister van Onderwijs aan Rotterdam, begin 2017 en de  maatregelen om haar te verhinderen politiek campagne te voeren onder Turkse Nederlanders, ontstond een diplomatieke rel.

Rutte en Erdogan hadden elkaar sindsdien – afgezien van een kort handen schudden op de NAVO-top in juli- niet gesproken. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken wist enkele maanden geleden wel overeenstemming te bereiken met zijn Turkse ambtgenoot om opnieuw ambassadeurs uit te wisselen.

Beide landen blijven het fundamenteel oneens

Een ‘delegatieoverleg’ was gisteren bedoeld als  verdere herstelpoging. Rutte maakte er overigens in een gesprek met Elsevier Weekblad geen geheim van dat de ruzie weliswaar is bijgelegd, maar dat beide landen het fundamenteel oneens blijven. Turkije beschouwt Turkse Nederlanders als onderdanen en ziet in zondagsscholen een manier om hun denken te beïnvloeden.

Rutte heeft Erdogan in bedekte termen te verstaan gegeven dat deze zondagsscholen ‘transparant’ behoren te zijn. De ontmoeting was ‘vooral bedoeld om enigszins te werken aan normaliseren van de verhoudingen. Het gaat stap voor stap, maar dit helpt wel bij het klaren van de lucht. We zijn  de  grootste investeerder in Turkije, maar er waren ook grote conflicten,’ zei Rutte.

De premier sprak van een agreement to disaggree. Om praktische redenen wil hij ‘door gewoon weer samen te werken’ de relatie herstellen, zonder te buigen  voor Turkse eisen.

Zuid-Afrika, Chili, Singapore en Colombia

Rutte sprak in de marge van de G20 topconferentie ook met Ramaphosa, de nieuwe president van Zuid-Afrika en met de regeringsleiders van Chili en  Singapore. Daarbij ging het vooral om de economische betrekkingen.

Rutte kwam in de nacht van donderdag op vrijdag aan in Buenos Aires, na een bezoek van twee dagen aan Colombia. Rutte sprak daar met president Ivan Duque over het vredesproces in dit land en zegde 4 miljoen euro toe  voor de opvang van vluchtelingen uit Venezuela.

In Colombia leidden premier Rutte en landbouwminister Carola Schouten  (ChristenUnie) een handelsmissie. De beide ministers werden in Bogotá met groot ceremonieel ontvangen. President Duque omarmde Rutte als een vriend. ‘Wij zijn buren’ verwees Rutte naar de ligging van de Nederlandse Antillen. Beide landen delen een grote zorg om de instabiliteit van Venezuela en de uitstroom van economisch  migranten uit dat land.

Tegelijkertijd beschuldigt Colombia de Nederlandse producten van voorgebakken bevroren frites van dumping. Nederlandse producenten zijn boos over een importheffing en vrezen vooral dat andere Zuid-Amerikaanse  zullen volgen. Minister schouten zei dat het overleg met Colombiaanse autoriteiten niet tot een oplossing van de zaak heeft geleid.

Rutte heeft tijdens de topconferentie niet gesproken met de omstreden Saoedische prins Bin Salman. ‘Ik heb hem niet gesproken maar heb hem ook niet ontlopen,’ zei Rutte .