Boris Johnson: liever dood, dan nieuw uitstel

Premier Johnson tijdens zijn toespraak bij een politiekorps. Foto: AFP

De onrust in het Verenigd Koninkrijk duurt voort, terwijl nieuwe verkiezingen er voorlopig niet aan lijken te komen. Toch lijken dat voor premier Boris Johnson de enige uitweg uit de impasse.

Na een week van nederlagen boekte de Britse premier Boris Johnson vrijdag een succesje. De rechter gaf goedkeuring aan zijn schorsing van het Britse parlement. Zakenvrouw en activiste Gina Miller was naar de rechter gestapt om de schorsing te voorkomen. De rechter in Londen heeft haar verzoek afgewezen, maar de zaak is nog in behandeling bij de allerhoogste rechter van het Verenigd Koninkrijk.

Week vol hoofdbrekens

Johnson kan niet lang blij zijn met zijn succes. Vandaag stemde het Britse Hogerhuis in met de wet die een Brexit onmogelijk maakt zonder akkoord met de Europese Unie (EU). Het Hogerhuis, vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer, was de laatste hobbel voordat het wetsvoorstel koningin Elizabeth II bereikt. Pas als zij de wet ondertekent, is deze van kracht.

De wet die deze week voor chaos zorgde in het Britse parlement bezorgt Johnson hoofdbrekens. Het verhinderde een succesvol begin van zijn premierschap en voor de Britten uittreding uit de Europese Unie (EU). Johnson zoekt intussen naar een uitweg.

‘Dood in een greppel’

Tijdens een toespraak voor het politiekorps van West Yorkshire sprak Johnson nogmaals zijn weerzin uit over een mogelijk uitstel van de Brexit: ‘Het kost 1 miljard pond per maand en we bereiken er helemaal niks mee. Wat is in hemelsnaam het doel van nog langer uitstellen? Ik denk dat dat totaal zinloos is.’

Ook zei Johnson liever ‘dood in een greppel’ te liggen dan uitstel te vragen bij de Europese Unie. Voor Johnson lijken nieuwe verkiezingen de enige uitweg. Tijdens zijn toespraak, die fel werd bekritiseerd omdat het politiekorps hierbij als achtergrond fungeerde, zei Johnson dat nieuwe verkiezingen de enige resterende optie zijn om uit de impasse te komen.

Waarschijnlijk probeert de Britse premier maandag nieuwe verkiezingen te forceren. Hij hoopt de Labourpartij van Jeremy Corbyn uit de tent te lokken, omdat de no deal-Brexit-wet dan is aangenomen. Johnson hoopt met zijn oproep tot verkiezingen de geloofwaardigheid van Corbyn onderuit te halen. Die roept al heel lang om nieuwe verkiezingen, maar weigert er tot nu toe mee in te stemmen.

Laatste uitweg

Toch lijkt Johnson ook maandag bot te vangen. De Britse oppositie liet vrijdag weten pas verkiezingen te willen organiseren na een top van de Europese Unie op 17 en 18 oktober. De oppositie, die bestaat uit Labour, Liberaal-Democraten, De Schotse Nationale Partij en de partij uit Wales steunt dat idee en liet weten maandag niet in te stemmen met de stembusgang van 15 oktober die Johnson wilt organiseren.

Als de oppositie maandag volhoudt, kan Johnson een laatste konijn uit zijn hoed toveren. Hij kan het vertrouwen in zichzelf opzeggen. Daarmee geeft hij de oppositie twee weken om een regering te vormen. Johnson zinspeelt erop dat de oppositie daarin niet slaagt, gezien het minieme verschil van één zetel in het voordeel van de oppositie. Als er na twee weken geen nieuwe regering is, heeft Johnson eindelijk zijn zin: nieuwe verkiezingen.