Na hittegolven, extreme temperatuurrecords en harde windstoten staat Australië in brand. Maar bij wijze van ‘Keep calm and carry on’ gaat de vuurwerkshow in Sydney, ondanks kritiek, gewoon door.
Dat bosbranden voorkomen in het gebied is normaal, maar de omvang is dit jaar ongekend. Waar het gewoonlijk gaat om een oppervlakte van zo’n 280.000 hectare, staat er nu 4 miljoen hectare in brand. Online is er een verhit debat gaande over de vraag of de vuurwerkshow moet doorgaan. Ook de vicepremier en premier van de deelstaat New South Wales zijn het openlijk met elkaar oneens. De petitie om de show niet door te laten gaan, is inmiddels getekend door ruim 280.000 mensen.
Lees ook over dit land:
Hoe immigratie in Australië wél goed uitpakt
‘We staan samen in de crisis’
Vicepremier van de deelstaat New South Wales John Barilaro vindt dat de vuurwerkshow moet worden afgelast. ‘Diverse steden hebben al een streep gezet door hun vuurwerkshows en Sydney moet daarin meegaan. We willen geen tweedeling in het land, we staan samen in de crisis.’ Bovendien zijn er twaalf doden gevallen, ruim duizend huizen verwoest en miljoenen dieren verbrand. Vanochtend zijn er in de plaats Mallacoota vierduizend mensen naar het strand gevlucht, omdat het vuur hun dorp bedreigde. De donkere nacht werd daar vervangen door een rode, drukkende waas. Het afgelasten van de vuurwerkshow zou een teken van solidariteit zijn met de slachtoffers en vluchtelingen.
Evacuation on the beach at #batemansbay @abcnews pic.twitter.com/qZzOJcOKz1
— Alastair Prior (@alastairprior) December 31, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De kosten van het evenement – rond 1 miljoen Australische dollar (600.000 euro) – zijn een tweede reden om de show niet te laten doorgaan. Dat geld kan beter worden besteed aan het bestrijden van de bosbranden en de vrijwillige brandweerlieden die al maanden in touw zijn om het land te beschermen.
‘Het geld is al uitgegeven’
Sydney’s burgemeester Clover Moore stelt dat de voorbereidingen van de show al vijftien maanden bezig zijn en dat het geld al is uitgegeven aan opruimdiensten en ordehandhaving. Bovendien zijn veel toeristen naar Sydney gereisd en zullen een miljard mensen op tv meekijken naar het vuurwerk. Die publiciteit genereert veel aandacht en geld voor het bestrijden van de bosbranden.
Artikel gaat verder onder de video:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Het evenement brengt de Australische overheid 130 miljoen Australische dollar (81 miljoen euro) op en dat geld kan de staat goed gebruiken in de strijd tegen de bosbranden. Premier van de deelstaat New South Wales Gladys Berejiklian is van mening dat de vuurwerkshow tevens een steun in de rug is voor de brandweerlieden die de bosbranden bestrijden. Daarom moet de show doorgaan.
Wat vindt u? Is de vuurwerkshow in Sydney ongepast, gezien de slachtoffers van de bosbranden? Of maakt het niet uit, omdat het afgelasten niets kan uitrichten in de strijd tegen het vuur? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:
Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.
Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.