Democraat en socialist Bernie Sanders heeft dinsdag nipt de voorverkiezingen in New Hampshire gewonnen. De 78-jarige Sanders kreeg 25,7 procent van de stemmen, maar wordt op de hielen gezeten door de gematigde Democraat Pete Buttigieg (24,4 procent) en Amy Klobuchar (19,8 procent). Bij de voorverkiezingen spreken inwoners zich uit over de cruciale vraag: wie moet het in november opnemen tegen president Donald Trump?
Sanders’ overwinning is krapper dan verwacht. In peilingen ging hij al geruime tijd aan kop. Nog nooit won een kandidaat in New Hampshire met zo’n klein aandeel in de stemmen. Dat is het gevolg van de grote verdeeldheid onder Democraten, waar nog altijd tien kandidaten meedoen in de voorverkiezingen.
Volgens Sanders is met zijn winst het einde van Trumps presidentschap aangebroken:
Our victory tonight is the beginning of the end for Donald Trump.
— Bernie Sanders (@BernieSanders) February 12, 2020
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Voor Pete Buttigieg is zijn goede resultaat een bevestiging van de uitslag van vorige week in Iowa. Daar won hij met een miniem verschil van Bernie Sanders, al vragen beide kandidaten om een hertelling wegens het chaotische verloop van de stemming.
Ook Amy Klobuchar kan tevreden zijn. De Senator uit Minnesota scoort veel beter dan verwacht. Voor voormalig vicepresident Joe Biden is de uitslag in New Hampshire nog slechter dan zijn vierde plaats in Iowa. Hij eindigde dinsdag als vijfde, na Elizabeth Warren.
Excentrieke staat
Dat de resultaten van Iowa en New Hampshire veel op elkaar lijken, is geen toeval. Beide staten hebben een blanke bevolking. Zwarte Amerikanen en latino’s wonen er nauwelijks. Onder blanke hoogopgeleiden is Sanders bijzonder populair. Hij scoort met radicale ideeën om de zorgverzekeringen te nationaliseren en studieschulden kwijt te schelden. Het past bij de mentaliteit van het excentrieke New Hampshire.
Kentekenplaten in New-Hampshire worden gesierd door het motto van de staat: ‘Leef vrij, of sterf’. Inwoners zijn vrijheidslievend en steunen het vrije wapenbezit, net als Sanders, maar zijn ook supporter van gesubsidieerde gezondheidszorg.
Tot 1992 kozen inwoners van de staat vrijwel altijd voor de Republikeinse presidentskandidaat, maar sindsdien is de staat steeds Democratischer geworden. Zo won Barack Obama in de staat in 2008 en 2012 en versloeg Hillary Clinton Donald Trump met 0,4 procent verschil in 2016.
Strijd om het geld
Voor Elizabeth Warren zal het lastig worden de race vol te houden wegens het opdrogen van financiële middelen. Warren is de rivaal van Sanders op de progressieve flank van de partij, maar wist nog niet van hem te winnen. Het inzamelen van geld is een belangrijke graadmeter tijdens de voorverkiezingen. Het inzetten van campagnemedewerkers en het uitzenden van reclamespotjes op televisie kost miljoenen dollars en is cruciaal om de kiezer te bereiken.
Multimiljardair en voormalig burgemeester van New York Mike Bloomberg heeft al meer dan 200 miljoen dollar aan zijn campagne uitgegeven. En dat terwijl hij in Iowa en New Hampshire nog niet eens op het stembiljet stond. Pas vanaf de komende voorverkiezingen in Nevada en South Carolina doet Bloomberg mee. Door zijn gigantische campagnebudget krijgt hij in landelijke peilingen al steun van zo’n 15 procent van de kiezers. Dat gaat grotendeels ten koste van Joe Biden, die over veel minder geld beschikt.
Weg naar het Witte Huis
Redacteur Victor Pak schrijft na iedere voorverkiezing een analyse over de strijd bij de Democraten. Wie gaat het uiteindelijk opnemen tegen president Trump?
Race gaat verder in diverse staten
Biden zag het resultaat van New Hamsphire somber in. Hij wachtte de uitslag niet af en vloog dinsdag nog vóór de bekendmaking daarvan naar South Carolina om daar campagne te voeren. Biden heeft daar een goed resultaat nodig. In South Carolina is hij zeer populair omdat er veel zwarte Amerikanen wonen. Zij steunen Biden onder meer omdat hij de vicepresident was van Barack Obama.
Voorafgaand aan South Carolina spreken de kiezers in Nevada komend weekeinde hun voorkeur uit. Dat doen zij net als in Iowa via het systeem van een caucus. Op talloze locaties, zoals gymzalen, scholen en bibliotheken, komen kiezers bij elkaar. Degenen die dezelfde kandidaat steunen, gaan bij elkaar staan. Kandidaten die minder dan 15 procent van de aanwezige kiezers achter zich krijgen, vallen na de eerste ronde af. Die kiezers kunnen vervolgens een andere kandidaat steunen door bij de desbetreffende groep te gaan staan.
In Nevada wonen veel Amerikanen met een achtergrond uit Mexico en Zuid-Amerika. Democraten hopen dat latino’s in november helpen president Trump te verslaan. Trump is nauwelijks geliefd onder de latinobevolking.
Voor Pete Buttigieg is Nevada een belangrijke graadmeter. Buttiegieg heeft nu bewezen goed te scoren onder blanke kiezers, maar om een gematigd alternatief voor Sanders te zijn, zal hij ook andere doelgroepen moeten aanspreken.
Blijf in het spannende verkiezingsjaar op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Washington DC en de Verenigde Staten! Meld u aan voor onze wekelijkse Amerika-nieuwsbrief>