In veel Europese landen gelden nog altijd strenge coronaregels. Bedacht door politici om de burgers te beschermen tegen het coronavirus, met grote vrijheidsbeperkingen tot gevolg. Niet alleen burgers, maar ook politici en hun adviseurs worstelen met die regels. Drie voorbeelden waarbij één van hen de eigen regels overtrad en één uitzondering.
De Oostenrijkse president bleef na sluitingstijd zitten
Restaurants mogen in Oostenrijk sinds 15 mei weer open, maar onder strikte voorwaarden. Zo moet de zaak elke avond om elf uur sluiten. Politieagenten in Wenen keken afgelopen weekeinde dan ook verbaasd op toen zij om 00.20 uur ’s nachts president Alexander Van der Bellen met zijn echtgenote nog op een terras zagen zitten.
In het Oostenrijkse dagblad Kronen Zeitung betuigt Van der Bellen spijt: ‘Ik zat fout.’ Voor de restauranthouder kan het akkefietje nog een vervelend staartje krijgen: hem hangt een boete van 30.000 euro boven het hoofd. Van der Bellen, lid van de Oostenrijkse Groenen, heeft toegezegd die boete te betalen. Of de restauranthouder wordt beboet, hangt af van aanvullend onderzoek. Onduidelijk is of de president na sluitingstijd nog werd bediend of slechts op het terras bleef zitten.
Belgische politicus betrapt op huisfeest
De Belgische parlementariër Dries Van Langenhove werd door de politie op heterdaad betrapt. De politicus, die als onafhankelijke in de fractie van het Vlaams Belang zit, was op een zogenoemd lockdown-feestje. Van Langenhove moet een boete van 250 euro betalen. De politie kwam poolshoogte nemen bij een huis in Gent, nadat buren hadden geklaagd over geluidsoverlast.
Volgens Van Langenhove was er geen sprake van een feestje en was het een barbecue voor slechts acht mensen. Volgens de Belgische politie waren er elf personen aanwezig. In België mogen huishoudens vier bezoekers ontvangen. De jongste parlementariër van België (Van Langenhove is 27 jaar) klaagde eerder nog over ‘egoïstische’ Vlamingen die zich niet aan de coronaregels hielden.
Eerder werd de burgemeester van het Vlaamse stadje Izegem, Bert Maertens, betrapt op een straatfeest dat door de politie werd stilgelegd. Maertens bood zijn excuses aan.
Adviseur premier Johnson reisde naar ouders voor ziek kind
De grootste rel rond een overtreding van de coronaregels barstte los in het Verenigd Koninkrijk. Dominic Cummings, persoonlijk adviseur van premier Boris Johnson, reisde eind maart van Londen naar zijn ouders in de in het Noorden gelegen stad Durham om er zijn vierjarige zoon naartoe te brengen. De vrouw van Cummings had symptomen van corona en Cummings zelf vreesde ook ziek te worden.
https://www.youtube.com/watch?v=91jTSyT1PWU&feature=youtu.be
In april, toen de corona-uitbraak op een hoogtepunt was in het land, reisde Cummings opnieuw naar Durham. Ook zou hij met Pasen naar de toeristische trekpleister Barnard Castle zijn gegaan. Op een persconferentie in de tuin van Downing Street 10 legde Cummings gisteren uit waarom hij deze reizen had gemaakt, maar weigerde hij excuses aan te bieden. Hij zei slechts naar Barnard Castle te zijn gegaan om zijn ogen te testen. Tijdens Cummings’ uitstapjes waren niet-essentiële reizen niet toegestaan in het Verenigd Koninkrijk.
Premier Boris Johnson steunt Cummings voorlopig nog. De adviseur wordt gezien als het brein achter de succesvolle Brexit-campagne en als de man die Johnson premier maakte. De druk op Cummings om op te stappen neemt snel toe in de Conservatieve Partij. Dinsdagochtend maakte Douglas Ross bekend dat hij ontslag neemt als staatssecretaris voor Schotland in de regering Johnson. Murray vertegenwoordigd een Schots district in het Britste parlement.
Rutte werkte door ondanks overlijden moeder
In het Verenigd Koninkrijk werd geboeid gekeken naar premier Mark Rutte (VVD) die midden in de coronacrisis te maken kreeg met het overlijden van zijn moeder (op 13 mei). De 96-jarige moeder van de premier werd afgelopen vrijdag begraven. Op haar sterfdag was Rutte gewoon aan het werk. Hij zat een crisisberaad voor en hield ’s avonds de wekelijkse corona-persconferentie met minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA). Rutte ging voor de corona-uitbraak wekelijks op bezoek bij zijn moeder.
Dutch PM @MinPres getting much respect for abiding by lockdown rules – despite fact it meant he couldn’t visit his dying mother in her final weeks https://t.co/BRDkUtfw6x #COVIDー19
— anna holligan 🎙 (@annaholligan) May 26, 2020
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."