De bruuske zakenman Donald Trump (74) werd in het Witte Huis niet echt ‘presidentiëler’.
Toen Donald Trump, in gezelschap van zijn familie in Trump Tower in New York, op verkiezingsavond 2016 de uitslagen zag binnenkomen, dacht hij dat hij zou verliezen. Hij hintte al op plannen voor een televisiekanaal. In plaats daarvan kon hij zich opmaken voor een verhuizing naar Washington.
Geboren met een zilveren lepel in de mond
Donald Trump (14 juni 1946, New York) nam als twintiger het vastgoedbedrijf van zijn vader over en werd een van Amerika’s bekendste miljardairs. Zijn eerste politieke campagne maakte hem tot president.
Trump is geboren in New York met een zilveren lepel in de mond. Zijn vader was miljonair dankzij handel in onroerend goed. In 1971 nam Trump zelfverzekerd de zaak over en zette hij grote hotels neer in Manhattan. De stad raakte bezaaid met gebouwen met zijn naam erop.
Miljardair zijn was niet genoeg, hij wilde bekendheid. Een tv-carrière hielp daarbij. In The Apprentice streden deelnemers om de kans om een van Trumps projecten te leiden. Het programma maakte Amerikanen jarenlang wijs dat alles wat Trump aanraakte, veranderde in goud.
Lang niet alle zaken liepen goed. Casino’s in New Jersey mislukten en producten met de naam ‘Trump’ was geen lang leven beschoren: van een airline en universiteit tot Trump-wodka (gemaakt in Breda). De verliezen die hij leed, gebruikte hij om jaren geen belasting te hoeven betalen.
De roddelpers kon geen genoeg krijgen van zijn privéleven. Er waren drie huwelijken: met Ivana Zelnickova, met Marla Maples en met Melania Knauss – een Sloveens model. Hij kreeg vijf kinderen: Donald Jr., Eric, Ivanka, Tiffany en Barron.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Onder Trump veranderde de betekenis van wat ‘presidentieel’ gedrag is
Jarenlang flirtte ‘The Donald’ met een politieke carrière. Het bleek telkens slechts een roep om aandacht, tot hij zich in 2015 presenteerde als presidentskandidaat. Zijn mede-Republikeinen beledigde hij tot op het bot en later deed hij hetzelfde met Democraat Hillary Clinton. Veel Amerikanen smulden van gedrag dat ze hun kinderen niet zouden durven aanleren.
Trump snapte dat hij onmogelijke beloftes deed – van opleving van de steenkoolindustrie tot tien miljoen nieuwe banen. ‘Mensen denken misschien niet altijd groots, maar ze worden enthousiast als anderen dat wel doen,’ schreef hij al in The Art of the Deal (1987).
Amerika koos bewust voor een leider zonder politieke ervaring, maar met veel bravoure. Het werd een wilde rit, waarbij Trump creatief omsprong met de waarheid en iedereen aanviel die hij zag als vijand: Democraten, Republikeinen, adviseurs, ministers, journalisten en de FBI. Zo veranderde Trump de betekenis van wat ‘presidentieel’ gedrag is.
Onder zijn leiding kreeg het Hooggerechtshof een conservatieve meerderheid, sloot Amerika deals in het Midden-Oosten en werden de belastingen verlaagd.
Trump, een notoire opschepper, beschrijft zichzelf als de ‘beste president sinds Abraham Lincoln’. Het is aan de Amerikanen om te beslissen of hij ook de komende vier jaar in het Witte Huis zit.