President Donald Trump weigert zich nog altijd bij de uitslag van de Amerikaanse presidentverkiezingen neer te leggen. Met rechtszaken en hertellingen vecht hij op legitieme wijze de uitslag aan. Maar gelijk krijgt de president niet. Ongekend is de nieuwste stap die Trump heeft gezet: hij zet lokale Republikeinse partijgenoten onder druk om de verkiezingsuitslagen in staten waar hij verloor, niet te bekrachtigen.
Op 7 november wisten gerenommeerde Amerikaanse media het zeker: Joe Biden is de aanstaande president van de Verenigde Staten. In verschillende cruciale staten stond Biden op een voorsprong die de zittende president Donald Trump niet meer kon inlopen. Elke Amerikaanse staat, op twee na, deelt kiesmannen uit op basis van wie de meeste stemmen in die staat behaalt. Het aantal kiesmannen per staat wordt bepaald naar omvang van de bevolking in die staat. In totaal zijn er 538 kiesmannen te verdelen, Biden zal er vermoedelijk 306 behalen.
Trump voert strijd in rechtbanken en met hertellingen
Trump weigert zich daarbij neer te leggen. Hij kondigde aan in de rechtbank het gevecht aan te gaan en om hertellingen aan te vragen in staten waar het verschil tussen hem en Biden relatief nipt was.
Lees ook dit commentaar van Robbert de Witt: Trump die staatsgreep pleegt? Een beetje nuchterheid graag
In de staat Georgia, waar het verschil minder dan een half procentpunt was, werd het hertellen van de stemmen donderdagnacht afgerond. Het uiteindelijke verschil tussen Biden en Trump is 12.284 stemmen in het voordeel van de aanstaande president. Ook in Wisconsin, waar het verschil zo’n 0,7 procent was, wil Trump een hertelling. Wel in slechts twee districten. Daar wonnen de Democraten veel stemmen en volgens Trump gebeurde dat frauduleus, ook al is daar geen bewijs voor.
Chaotische persconferentie van Trumps advocaten
Trump vecht de verkiezingsuitslagen ook aan in de rechtbank. Daar faalt zijn campagneteam keer op keer bewijzen te leveren die hun klachten over fraude, verkeerde stemcomputers en toezichthouders die te veel afstand moesten bewaren tot de stemmentellers moeten ondersteunen. In slechts één zaak heeft het Trump-team gelijk gekregen, tientallen andere zaken werden verloren.
Trumps advocaten organiseerden donderdag een chaotische persconferentie. Oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani en advocate Sidney Powell deden daar allerlei ongefundeerde uitspraken. Zo zei Giuliani dat hij fraude kon ruiken: ‘Ik ken criminaliteit, ik kan het ruiken, en je hoeft dit niet eens te ruiken. Ik kan bewijzen, op achttien verschillende manieren, dat hij heeft gewonnen. Pennsylvania met 300.000 stemmen. En ik kan bewijzen dat hij Michigan won met waarschijnlijk 50.000 stemmen.’
In Pennsylvania heeft Biden zo’n 85.000 stemmen voorsprong op Trump en in Michigan ruim 150.000 stemmen. Volgens Trumps advocate Powell worden stemmen van Trump gewijzigd in stemmen voor Biden via algoritmes in de software die wordt gebruikt bij het tellen van stemmen.
Op Powells aantijgingen kwam veel kritiek. Fox News-presentator Tucker Carlson zei dat hij haar diverse keren heeft uitgenodigd in zijn show om bewijzen te presenteren. Powell wil niet op zijn uitnodigingen ingaan.
Tucker Carlson calls out Sidney Powell, saying he asked her for evidence to support her election fraud claims, but "she never sent us any evidence despite a lot of requests, polite requests, not a page."
"When we kept pressing she got angry and told us to stop contacting her." pic.twitter.com/IOlOdhp6MJ
— Oliver Darcy (@oliverdarcy) November 20, 2020
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Stemmen buitenspel zetten
Inmiddels probeert president Trump de stem van kiezers doelbewust buitenspel te zetten. Deze week belde hij met de Republikeinen die hun handtekening moeten zetten om de verkiezingsresultaten in een district van Michigan te bekrachtigen. Zij aarzelden, maar tekenden uiteindelijk, om na een telefoontje dinsdagavond van de president te vragen of de bevestiging alsnog ongedaan kon worden gemaakt.
Lees dit profiel van Joe Biden: bevlogen bejaarde
Vrijdagmiddag spreekt Trump in het Witte Huis met twee belangrijke Republikeinse parlementariërs in de staat Michigan. Als de uitslag van de staat niet wordt bekrachtigd, wijst het lokale parlement de kiesmannen namens de staat aan. Een van de parlementariërs had eerder aangegeven dat hij vindt dat de uitslag gewoon moet worden bevestigd.
Kritiek uit eigen partij en aanstaande president Biden
Dat het campagneteam van Trump probeert de wens van de kiezer ongedaan te maken, leidt tot steeds meer protest. Zijn Republikeinse partijgenoot en Senator Ben Sasse uit Nebraska zei dat Giuliani geen druk moet uitoefenen op degenen die de verkiezingsresultaten moeten bekrachtigen. Hij zei dat Amerika een land van recht is, en niet van tweets.
Ook de Republikeinse Senator Mitt Romney uitte kritiek op de president. In een verklaring schreef Romney dat door Trumps acties het ‘moeilijk is om een ergere ondemocratische daad van een zittende Amerikaanse president te bedenken’.
Aanstaande president Joe Biden noemt Trumps acties schadelijk voor de democratie. Op 14 december stemmen de 538 Amerikaanse kiesmannen. Op 6 januari worden die stemmen geteld in een verenigde vergadering van de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Op 20 januari wordt de nieuwe president ingezworen en begint hij aan zijn presidentschap.