Na jarenlange onderhandelingen zijn de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk akkoord over de onderlinge betrekkingen na de Brexit. Vanaf 1 januari 2021 treedt het akkoord in werking. Daarmee is een zogenoemde ‘No Deal-Brexit’ op het nippertje afgewend. Het land verlaat de Europese interne markt.
Lees dit persoonlijke verhaal van correspondent Patrick van IJzendoorn over Brexit: Zo is het leven voor EU-burgers veranderd sinds het referendum
Volgens voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen (CDU), is het akkoord ‘goed en eerlijk’. In een persconferentie donderdagmiddag lichtte zij het akkoord toe, samen met onderhandelaar namens de Europese Commissie, Michel Barnier. Het onderhandelingsproces noemde Von Der Leyen ‘taai maar eerlijk’. In het akkoord zouden Europese regels en standaarden zijn gewaarborgd.
Juichende Johnson
Het akkoord werd op donderdagochtend voorafgaand aan Kerstmis al verwacht, maar witte rook bleef lang uit. Over afspraken rondom de visserij werd tot op het laatste moment gesteggeld.
Op Twitter reageerde de Britse premier Boris Johnson (Conservatives) euforisch. Hij plaatste een foto waarin hij juichend was te zien met twee opgestoken duimen:
The deal is done. pic.twitter.com/zzhvxOSeWz
— Boris Johnson (@BorisJohnson) December 24, 2020
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Brexit begon in 2016
In juni 2016 koos 51.89 procent van de Britse kiezers in een speciaal referendum ervoor de Europese Unie te verlaten. Op 31 januari 2020 trad het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Sindsdien was een transitieperiode van kracht die tot eind 2020 liep. In de afgelopen maanden werd druk onderhandeld over een handelsakkoord.
Volgens een woordvoerder van de Britse regering zijn de beloftes aan de Britten nagekomen met het akkoord. Premier Boris Johnson zei in een persconferentie dat zijn land weer de macht terug heeft over zijn wetten en toekomst.