Terwijl Europa bezig is met de Amerikaans-Franse ruzie, veroorzaakt AUKUS een schokgolf in Azië. Wat betekent dit nieuwe pact en welke rol spelen de kernonderzeeërs?
Het is het werelddeel waar al tientallen nucleaire onderzeeboten geruisloos onder het zeeoppervlak glijden. Dan stelt de aankondiging van de bouw van acht kernonderzeeërs in Australië toch niet zo heel veel voor. Zou je denken.
Luister ook de podcast met Robbert de Witt en René van Rijckevorsel (tekst gaat hieronder verder):
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Maar de aankondiging op 15 september van de oprichting van veiligheidspact AUKUS, waarvan de onderzeeboten de meeste aandacht kregen, omvat veel meer. Want hoewel geen van de drie AUKUS-landen – Australië (A), het Verenigd Koninkrijk (UK) en de Verenigde Staten (US) – het zo heeft benoemd, is het voor iedereen duidelijk dat het hun erom gaat de nieuwe economische en militaire reus China te stuiten. Het nieuwe bondgenootschap heeft dan ook grote gevolgen voor heel Azië.
Dat er een geopolitieke schokgolf is, blijkt uit de furieuze Chinese reactie op AUKUS. ‘Het is een achterhaalde Koude-Oorlog-mentaliteit en bekrompen perceptie van geopolitiek die een wapenwedloop in gang zal zetten.’ The Global Times, de Chinese tabloid die goed weergeeft hoe er in regeringskringen wordt gedacht, schreef: ‘Als er oorlog uitbreekt rond Taiwan of in de Zuid-Chinese Zee, dan is het onvermijdelijk dat militaire doelen in Australië het eerste zullen worden geraakt door Chinese raketten.’
Overdracht van militaire technologie en militaire inlichtingen
‘De onderzeeboten halen de krantenkoppen, maar ze zijn niet het belangrijkste deel van de overeenkomst,’ zegt China-kenner Richard McGregor (63) van het toonaangevende Lowy Institute in Sydney. Veel ingrijpender is de overdracht van militaire technologie en militaire inlichtingen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk naar Australië. ‘Het betekent ook dat er Amerikaanse legerbases komen in Australië, en Amerikaanse langeafstandsraketten op het Australische vasteland worden geplaatst.’ En misschien duurt het nog wel 20 jaar voordat de Australische kernonderzeeërs ‘vaarklaar’ zijn, maar Britse en Amerikaanse kernonderzeeërs kunnen voordien al opereren vanuit Australië. Vanuit Perth of Darwin kunnen ze gemakkelijk heel Azië bestrijken.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen