Verwoestijning, geweld, vluchtelingen. Uit de Sahel komt zelden goed nieuws. Vaak wordt klimaatverandering aangedragen als oorzaak, maar de honderd miljoen loslopende geiten vormen een niet te onderschatten plaag.
Voor haar lemen huis, in het Senegalese dorp Widou Thiengoly, zit Coumba Sow (60) op een kruk in de schaduw. Een deel van haar dertig geiten zoekt wat eetbaars tussen het plastic afval op straat. ‘Het mooie van geiten is dat ze bijna alles eten,’ zegt de boerin, gekleed in een kleurig gewaad. ‘Ze zijn veel minder kieskeurig dan schapen of koeien.’ Als geiten geen gras of andere eetbare gewassen vinden, zijn ze zelfs tevreden met een stuk karton. ‘En voor stekelige struiken deinzen ze ook niet terug. Makkelijkere dieren zijn er niet.’
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Zelden goed nieuws uit de Sahel
Verwoestijning, geweld, vluchtelingen. Uit de Sahel, de overgangszone tussen de Sahara en het Afrikaanse regenwoud, komt zelden goed nieuws. Vaak wordt klimaatverandering aangedragen als de oorzaak van problemen, maar het is de vraag of het wel zo simpel ligt. Onder meer de International Crisis Group, een gerenommeerde denktank, wijst erop dat de groeiende veestapels mogelijk een veel belangrijkere oorzaak zijn van onrust in de Sahel. Omdat dieren meestal los rondlopen, beschadigen ze de vegetatie, waardoor erosie vrij spel krijgt en de Sahara oprukt naar het zuiden. Steeds meer dieren strijden om steeds minder weidegrond.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen