De oorlog in Oekraïne was nog maar vier dagen aan de gang, toen delegaties uit Oekraïne en uit Rusland bijeenkwamen om te praten over een mogelijk einde – en vooral aan welke voorwaarden een eerste staakt-het-vuren zou moeten voldoen. Een overzicht van de onderhandelingsrondes en de eisen die beide partijen stelden en stellen.
Lees ook het nieuwe coververhaal:Volodymyr Zelensky in de rol van zijn leven
24 februari: Met raketbeschietingen en bombardementen, gevolgd door tanks en grondtroepen, valt het Russische leger buurland Oekraïne binnen. De Russische president Vladimir Poetin heeft in de dagen ervoor verschillende doelen genoemd. Zo zei hij eind vorig jaar dat de NAVO te ver is opgeschoven naar het oosten, iets wat de veiligheid van Rusland zou bedreigen. Oekraïne mag van Poetin nooit lid worden van het westerse militaire bondgenootschap.
Drie dagen voor de invasie had de Russische regering de onafhankelijkheid erkend van twee Oekraïense regio’s, Loehansk en Donetsk. Delen van deze overwegend Russischtalige regio’s vechten al acht jaar tegen het Oekraïense leger. Moskou erkent ook de delen van deze regio’s waar Kiev nog wel de baas is. Ook wil Rusland dat Kiev erkent dat de in 2014 geannexeerde Krim Russisch is.
Nieuw doel Poetin: Oekraïne ‘demiltitariseren en denazificeren’
Als Poetin op 24 februari zijn ‘speciale militaire interventie’ (het mag geen oorlog heten) begint, komt er nóg een doel bij: het demilitariseren en denazificeren’ van Oekraïne. Dat komt neer op regime change dus, het afzetten van de regering van Volodymyr Zelensky.
Lees ook deze analyse van Eric Vrijsen: Waarom de NAVO géén rode lijn moet trekken
Op 28 februari komen delegaties van de oorlogvoerende partijen bijeen in buurland Wit-Rusland. Er komen weinig details naar buiten en de besprekingen leveren niets op.
Op 3 maart en 7 maart komen Oekraïense en Russische diplomaten nogmaals samen in Wit-Rusland. De Russische miljardair Roman Abramovitsj, bekend als eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea, blijkt later ook aanwezig te zijn geweest bij de gesprekken op 3 maart. Hij en twee andere Oekraïense delegatieleden zouden diezelfde avond ziek zijn geworden na in aanraking te zijn gekomen met een gifgas. Ze zouden last hebben gehad van geïrriteerde huid en ogen en van stekende hoofdpijn. Volgens onderzoekscollectief Bellingcat zitten mogelijk Russische tegenstanders van een wapenstilstand achter de sabotagepoging.
Rusland gaat akkoord met ‘humanitaire corridors’: veilige uitgangswegen voor burgers uit de belaagde en belegerde Oekraïense steden. Verder wordt weinig bereikt, volgens de Oekraïners houden de Russen vast aan de oorlogsdoelen.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen