De Russische ambassadeur in Den Haag ergert zich aan de Nederlandse media, die volgens hem een vertekend beeld geven van de oorlog in Oekraïne. In een gastopiniestuk op ewmagazine.nl schrijft Alexander Shulgin dat hij ‘objectieve feiten wil geven’, opdat Nederlanders zich een ander beeld kunnen vormen.
Zo is volgens de Russische diplomaat niet Rusland verantwoordelijk voor dreigende voedseltekorten in Afrika en het Midden-Oosten, maar Oekraïne. ‘Al weken organiseren Russische zeelieden dagelijks humanitaire corridors in de Zwarte Zee voor een veilige doorgang,’ schrijft hij. Maar de schepen met graan ‘kunnen simpelweg de havens niet verlaten en blijven geblokkeerd door Oekraïense mijnen’.
De aantijgingen in Nederlandse media dat ‘Rusland Oekraïense schepen blokkeert’ zijn volgens de ambassadeur ongegrond. Het is volgens hem Oekraïne dat de Zwarte Zee-havens afsluit. De Oekraïense graanexport is bovendien slechts goed voor 2,5 procent van de wereldbehoefte, aldus Shulgin. Het wereldvoedselprobleem ontstond al voordat de Russische ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne begon. Het is dus niet de verantwoordelijkheid van Rusland, betoogt de diplomaat.
Lees de ingezonden opinie van Alexander Shulgin
‘Er verschijnen dagelijks nieuwe publicaties in de pers, maar objectiviteit ontbreekt,’ klaagt de ambassadeur. ‘Alles wat niet in het officiële verhaal van het Westen past, wordt aan de kant gelegd.’
Hij stoort zich vooral aan Nieuwsuur. Het actualiteitenprogramma vindt volgens Shulgin dat ‘journalistieke interpretatie en uitleg noodzakelijk zijn om misverstand en verwarring te voorkomen’. Hij zelf vindt echter: ‘Na zeven jaar in Nederland heb ik toch de indruk dat Nederlanders geen hulp nodig hebben om hun eigen mening te vormen.’