Premium Lock Litouwse minister Landsbergis: ‘Ik kan mij geen NAVO voorstellen zonder Oekraïne’

Landsbergis wil met NAVO signaal geven naar de agressor

Sinds de invasie van Rusland in Oekraïne geldt hij als een van de felste opponenten van Vladimir Poetin: Gabrielius Landsbergis, minister van Buitenlandse Zaken van Litouwen.

Gabrielius Landsbergis (Vilnius, 1982) is afkomstig uit een prominente Litouwse familie van intellectuelen. Zijn grootvader Vytautas, volgens sommigen de grootste kwelgeest van Sovjet-leider Michael Gorbatsjov, ging van 1988 tot 1991 voor in het streven naar herstel van de nationale onafhankelijkheid van het in 1940 (en in 1944 opnieuw) door de Sovjet-Unie bezette Litouwen. ­Gabrielius Landsbergis studeerde in 2005 af in de politieke wetenschappen aan de universiteit van Vilnius. Vervolgens werkte hij op het minis­terie van Buitenlandse Zaken, de kanselarij van de president en de ambassade in Brussel. Landsbergis werd in 2015 voorzitter van de TS LKD, de conservatieve Vaderlandunie, en werd in 2016 lid van de Seimas, het parlement van Litouwen. Op 11 december 2020 trad hij aan als minister van Buitenlandse Zaken van de centrum-rechtse regering.

De oorlog in Oekraïne duurt onverminderd voort. Op één trouwe bondgenoot kans het gekwelde land echter blijven rekenen: Litouwen. Sinds Rusland op 24 februari begon met zijn ‘speciale militaire operatie’ tegen Oekraïne bepleit Litouwen, evenals buren Estland, Letland en Polen, een keiharde aanpak van Vladimir Poetin. Niet zonder reden natuurlijk. Een Russische overwinning kan de opmaat betekenen voor een verder herstel van de Sovjet-Unie. Aan de inlijving door Stalins totalitaire staat in 1940 bewaren de Baltische landen bepaald geen prettige ­herinneringen. Sterker nog, ze ontwaren duidelijke parallellen tussen de terreur van toen en die door Rusland in Oekraïne nu.

Hoe kijkt het kwetsbare doch zelfbewuste Litouwen aan tegen de jongste verwikkelingen rond Oekraïne en de samenwerking met de bondgenoten? EW sprak met Gabrielius Landsbergis (40), de minister van Buitenlandse Zaken.

EW Oekraïense steden, inclusief Kiev, zijn de afgelopen twee weken door Rusland aangevallen met kruisraketten en drones. Welke lessen mag het Westen daaruit trekken?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw