Het Witte Huis staat in contact met Den Haag over de export van chipmachines van ASML naar China. De Amerikaanse lijn dat die machines niet naar China mogen, zal ook de nieuwe Amerikaanse ambassadeur Shefali Razdan Duggal verkondigen. Gas uit Groningen blijft een ‘uitsluitend Nederlandse discussie’. Dat zei Duggal een half uur na het overhandigen van haar geloofsbrieven aan koning Willem-Alexander.
Met de komst van Duggal heeft Nederland na twee jaar weer een Amerikaanse ambassadeur in Den Haag. In gesprek met de Nederlandse pers kort na het overhandigen van de geloofsbrieven op 19 oktober zei Duggal dat het gesprek met koning Willem-Alexander ‘bijzonder’ was. Duggal benadrukte dat zij de ‘onbreekbare’ band tussen de Verenigde Staten en Nederland wil versterken.
Duggal werkte voor veel prominente Democraten
Wereldwijde veiligheid, economische betrekkingen en het promoten van de democratie en de rechtsstaat noemde de in India geboren Duggal als topprioriteit. Op die onderwerpen willen de Verenigde Staten nog nauwer samenwerken met Nederland. Dat betekent alleen niet dat het land lid wordt van het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof.
Duggal woonde lange tijd in San Francisco en werkte daar onder meer voor eerdere campagnes van vicepresident Kamala Harris, Human Rights Watch en de presidentscampagne van Barack Obama in 2012. In 2020 werkte ze op twee posities voor de campagne van Joe Biden. Als lid van het landelijke financiële comité was ze betrokken bij de fondsenwerving voor Bidens campagne en ze was medevoorzitter voor de Vrouwen voor Biden-commissie.
Ambassadeur wil in gesprek met ongehoorde Nederlander
De nieuwe ambassadeur Duggal stond in haar verklaring uitgebreid stil bij haar afkomst en moeilijke jeugd in de stad Cincinnati. ‘Als immigrant vertegenwoordig ik het diverse gezicht van de Verenigde Staten. Ik ben opgevoed door een moeder die twee banen tegelijk had tegen het minimumloon om een appartement met één slaapkamer te betalen.’ Dat haar moeder nu mee was bij het bezoek aan de Koning maakte Duggal enorm trots.
Haar ervaringen als immigrant neemt Duggal mee in haar werk. ‘Ik ben geboren in India, maar made in the USA.’ De ambassadeur wil zo snel mogelijk alle twaalf Nederlandse provincies bezoeken en daar in het bijzonder spreken met mensen die zich niet altijd gehoord voelen. ‘Die mensen laat ik weten dat ik ze zie en dat alles mogelijk is in het leven.’
In de eerste week dat Duggal in Nederland was, bezocht zij al de wijk Transvaal in Den Haag en het Mauritshuis. Ze droeg voor haar bezoek aan de Koning parel- oorbellen.
Groningen en ASML kunnen voor moeilijke gesprekken zorgen
Over onderwerpen die voor spanning kunnen zorgen in de Amerikaans-Nederlandse betrekkingen, sprak Duggal behoedzaam. Meer gas oppompen uit Groningen is een ‘uitsluitend Nederlandse discussie’, maar het is van groot belang dat de afhankelijkheid van Russisch gas wordt verminderd.
Het exporteren van chipmachines naar China door ASML blijft een heikel punt in de relatie. ‘Het gesprek daarover is nog gaande. Ik zal horen wat de gedachten zijn van president Joe Biden en zijn kabinet en dat zal ik ondersteunen.’ Door de vorige Amerikaanse president Donald Trump kan ASML de nieuwste generatie chipmachines niet exporteren naar China.
De regering van Joe Biden wil dat verbod uitbreiden naar oudere chipmachines. Dat ligt gevoelig in Den Haag omdat zo’n exportverbod de relaties met China kan beschadigen. Een besluit over zo’n verbod is nog niet genomen. ASML is de enige producent ter wereld van de chipmachines. Zolang Duggal de lijn van het Witte Huis uitdraagt, zal dat tot stevige gesprekken in Den Haag leiden.