Een kwart van de Hamburgse haven komt in Chinese staatshanden. Bondskanselier Olaf Scholz speelde een cruciale rol bij deze deal, een belangrijke stap in de sluiproute die China bewandelt om zich te nestelen in de vitale infrastructuur van Europa.
Het Chinese staatsbedrijf Cosco (China Ocean Shipping Company) is de op drie na grootste containerrederij ter wereld. Met de aankoop van 24,9 procent van de Hamburgse terminals verzekert het bedrijf zich van meer overslagcapaciteit en krijgt Cosco controle over een groter deel van de zeehandel met Duitsland.
Lees ook ook dit commentaar van René van Rijckevorsel: Weer China uit vitale infrastructuur Europa
China is al goed voor eenderde van alle containers die door Hamburg gaan. Zou de koop niet doorgaan, dan dreigde de rederij naar Antwerpen en Rotterdam te gaan. Daar is Cosco ook al deels eigenaar.
Bij een conflict tussen Duitsland en China is de haven een wapen
Tegenstanders van de deal, onder meer bij de Duitse Groenen en de liberale FDP, allebei regeringspartners van Scholz’ socialisten, menen dat China nu een economisch en politiek drukmiddel heeft. Mocht het tot een conflict komen tussen de Duitse en Chinese regering, dan is de haven een wapen.
Behalve de Grünen en de FDP spraken zes ministeries zich uit tegen de deal. Ook de Europese Commissie vindt het een slecht idee. Voorzitter Ursula von der Leyen wijst al enige tijd op een te grote afhankelijkheid van China.
Lees ook de column van Robbert de Witt: Is Scholz straks de nuttige idioot van Xi?
Oorspronkelijk zou Cosco 35 procent van de terminal kopen. Maar de Chinezen moeten een beetje water bij de wijn doen. Alleen als het Chinese staatsbedrijf 24,9 procent koopt, zal de bondsregering het niet blokkeren. Met een belang van minder dan 25 procent zou Cosco minder zeggenschap hebben, en geen vetorecht.
Het Duitse weekblad Der Spiegel oordeelt hard over hoe Scholz, oud-burgemeester van Hamburg, de deal erdoor heeft gedrukt.
‘Als we over een paar jaar terugkijken en ons afvragen hoe het kon gebeuren dat Duitsland zich uitleverde aan China, moet het duidelijk zijn dat de bondskanselier die beslissing in zijn eentje heeft genomen,’ schrijft het weekblad.