Britse ziekenhuizen hebben zich tijdens de lockdowns vrijwel exclusief gericht op corona. Meer dan vijf miljoen Britten wachten nu twaalf keer zo lang als normaal op een behandeling. Wat zijn de gevolgen van het lockdownbeleid in het Verenigd Koninkrijk? Vijf vragen.
1. De Britten lieten als eerste in Europa alle maatregelen los.
Is er nog iets te merken van de lockdowns? Ja. Hoewel de oorlog in Oekraïne de inflatie omhoog heeft gestuwd, was het stijgen van de prijzen al in het najaar van 2021 begonnen. Economen geloven dat de coronasteun van 430 miljard euro ten grondslag ligt aan deze geldontwaarding. Oud-gouverneur van de Bank of England Mervyn King heeft zelfs gezegd dat de overheid indertijd te gul is geweest. Lockdownsceptici spreken niet zozeer over een ‘cost of living crisis’ als wel een ‘cost of lockdown crisis’.
2. Hoe staat het met de gezondheidszorg?
Lees ook het interview met Oxford-hoogleraar Rick van der Ploeg: ‘In Nederland wordt het snel kribbig’
Britse ziekenhuizen hebben zich tijdens de lockdowns vrijwel exclusief gericht op corona. Het heeft ertoe bijgedragen dat meer dan vijf miljoen Britten nu meer dan dertien weken wachten op een behandeling, twaalf keer zo lang als normaal. Het aantal kankerpatiënten dat na een spoedverwijzing langer dan twee maanden op een behandeling wacht, is verdubbeld naar 4.300. Nog steeds werkt 40 procent van de huisartsen via Zoom. Dat lijkt het nieuwe normaal te zijn.
3. Hoe zit het met de ontwikkeling van kinderen?
Een Iers onderzoek heeft uitgewezen dat de ontwikkeling van lockdownbaby’s trager is. Zo kan 77 procent van de baby’s na een jaar een herkenbaar woord uitspreken – dat lag op 89 procent. Het wordt geweten aan een gebrek een sociale contacten en mondkapjes. Wat oudere kinderen betreft, is de leerachterstand op openbare scholen volgens een studie van University College London groter gebleken dan die op privéscholen.
4. Zijn de gevolgen in het straatbeeld zichtbaar?
Voor wie goed kijkt wel. Er rijden twee miljoen meer oude auto’s over de Britse wegen dan voor de pandemie. De oorzaak? Problemen bij de levering van onderdelen, waardoor de productie van nieuwe auto’s vertraging oploopt. In Londen rijdt een recordaantal fietsers rond.
5. Komt er nog een evaluatie?
Ja, in mei is de UK COVID-19 Inquiry begonnen. Nabestaanden van coronadoden krijgen een hoofdrol. Nu al is duidelijk geworden dat niet zozeer de vraag centraal staat of het dichtgooien van het land wel een goed idee is geweest, maar waarom de regering van Boris Johnson dat niet eerder heeft gedaan.