Op 2 en 3 februari was voorzitter Ursula von der Leyen met de halve Commissie en in hun kielzog Raadsvoorzitter Charles Michel in Kiev. Hun optreden en wel erg warme woorden voor Oekraïne inspireerden EU-correspondent René van Rijckevorsel tot een kort sprookje, waarbij het maar de vraag is of het goed afloopt.
Op een grijze winterdag trok Dame Ursula, hoofd van de huishouding van de Keizer van Europa, vergezeld van haar dienaren die Commissarissen werden genoemd, in de Gouden Wagon van een lange trein naar een arm land buiten het keizerrijk. Dat land, laten we het Grensland noemen, was in oorlog met een groot en bruut rijk dat werd geleid door een keizer die ze Tsaar noemden.
Dame Ursula: na oorlog wordt Grensland onderdeel van het keizerrijk
Lees ook dit omslagverhaal terug over Ursula von der Leyen: grenzeloos gedreven regentes van Europa
De barbaarse oorlog had al vele tienduizenden jonge levens gekost. Met instemming van de Keizer en zijn hof had het hoofd van de huishouding ervoor gezorgd dat Grensland – ook best een groot land – wapens kreeg en geld om de oorlog niet te verliezen. Als de oorlog voorbij is, zo had ze beloofd, dan worden jullie onderdeel van het keizerrijk.
Dame Ursula was een elegante vrouw die goed haar talen sprak en ze had het vertrouwen van de Keizer. Na overleg met zijn hof had hij gezegd: dat Grensland mag erbij, maar dan moet de oorlog met de Tsaar voorbij zijn en Grensland moet zijn eigen barbaarse praktijken afschaffen. Dat kan nog zeker tien jaar duren.
Grensland opgetogen: wie weet horen we over twee jaar al bij Europa!
Dame Ursula en haar Commissarissen hadden andere gedachten. Zij wilden laten zien dat zij meer aan de kant van Grensland staan dan de Keizer. ‘Vandaag zijn we naar het hart van Europa gekomen,’ zei Dame Ursula. ‘Grensland is een rijke bruid,’ zei een Commissaris. De leider van Grensland, in camouflagekleding, glunderde. Zeker toen de meegereisde secretaris van de Keizer, Charles, hem vergeleek met de grootsten der aarde. Heel Grensland was opgetogen. Wie weet horen we over twee jaar al bij Europa!
Toen de Keizer en zijn hovelingen thuis vernamen wat er was gebeurd, sloegen zij zich voor het hoofd. ‘Dame Ursula en de secretaris zijn dienaren! Zij moeten doen wat wij ze opdragen!’
Dame Ursula zat er niet mee. Het was hoog tijd dat er een Keizerin kwam. Zij.
Luister ook aflevering 9 van de EU-podcast BruXL uit april terug: De emopolitiek van Von der Leyen tijdens de oorlog in Oekraïne
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."