De 33ste NAVO-top, 11 en 12 juli in Vilnius, staat in het teken van hervonden zelfvertrouwen. Maar er zijn nog kwesties die om een oplossing vragen.
Nog geen maand na die doldrieste zaterdag 24 juni in het aangrenzende Rusland, ontmoeten de leiders van de 31 NAVO-lidstaten elkaar op 11 en 12 juli in de Litouwse hoofdstad Vilnius.
De niet eens zo lang geleden ‘hersendood’ (Emmanuel Macron) en ‘overbodig’ (Donald Trump) geachte Atlantische verdragsorganisatie in dankzij de leider van het immense buurland van Litouwen vitaler dan ooit. In Vilnius kan de NAVO zijn spierballen tonen. De belangrijkste punten op de agenda.
1. Afschrikking opvoeren
De nucleaire paraplu stelde de NAVO-lidstaten in staat om vol vertrouwen te reageren op Russische nucleaire dreigingen en om het risico van escalatie van de oorlog te beheersen. Voor het eerst sinds de Koude Oorlog ligt er ook een set plannen voor de collectieve verdediging, waaraan vier jaar is gewerkt. Nu gaat het om de capaciteit die lidstaten moeten aanbieden om de plannen in te vullen.
De conventionele afschrikking aan de oostgrenzen is inmiddels versterkt. Zo is er een gevechtseenheid van Duitsers en 270 Nederlanders actief in Litouwen, de eFP (enhanced Forward Presence), de ‘versterkte voorwaartse presentie’ van in totaal 1.850 strijdkrachten.
De Baltische staten vinden dat er nog onvoldoende NAVO-militairen zijn gestationeerd op hun grondgebied. Nu zijn het er 5.000. Ze hoopten op een divisie (vier brigades van samen 10.000-25.000 man).
2. Komt Oekraïne bij de NAVO?
‘Er is alle reden voor een politieke uitnodiging aan Oekraïne om toe te treden tot het Bondgenootschap,’ schreef Volodymyr Zelensky op 27 juni op Telegram. Eerder zei hij tegen The Wall Street Journal: ‘Als we niet worden erkend en geen signaal krijgen in Vilnius, denk ik dat het geen zin heeft dat Oekraïne aanwezig is op deze top.’
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen