‘We vechten met één hand op de rug gebonden, niet met twee,’ zeggen Israëlische militairen. Wat mogen zij in de Gazastrook, en wat niet? Het oorlogsrecht staat een belegering toe. Wel moet humanitaire hulp naar binnen. Maar daarop bestaan uitzonderingen, schrijft defensieredacteur Eric Vrijsen.
Israëlische grondtroepen wachten op het besluit van de regering in Jeruzalem om de Gazastrook binnen te trekken. Voorlopig is het gebied – waar terreurbeweging Hamas de baas is – hermetisch gesloten. De stroom en de watertoevoer worden afgeknepen. De situatie komt neer op een belegering. Is dit toegestaan volgens het oorlogsrecht?
De linkse fracties in de Tweede Kamer spreken al van een ‘oorlogsmisdaad’. Minister Hanke Bruins Slot (CDA) van Buitenlandse Zaken heeft er bij de Israëlische autoriteiten op aangedrongen dat de burgerbevolking moet worden voorzien van water, voedsel en andere noodzakelijke levensmiddelen. De bewindsvrouw durft ‘in de huidige fluïde situatie’ nog niet te spreken over een ‘oorlogsmisdaad’.
Verstandig dat Bruins Slot zich nog even op de vlakte houdt. Veel is nog ongewis. Het internationale recht, de Geneefse Conventies en de gewoonteregels van het oorlogsrecht zijn niet voor één uitleg vatbaar, vooral omdat oorlogshandelingen vaak worden getoetst op de intenties waarmee ze werden uitgevoerd.
Toetsen op intenties
Alles begint met het onderscheid tussen jus ad bellum en jus in bello. Met het eerste worden de omstandigheden bedoeld waaronder staten het recht hebben geweld te gebruiken. Het tweede gaat over de regels waaraan de strijdende partijen zich hoe dan ook moeten houden.
Israël vecht een gerechtvaardigde oorlog. Geen land ter wereld kan toestaan dat terroristen een rakettenregen laten neerdalen en het grondgebied binnendringen om 1.200 burgers en militairen te vermoorden en 150 onschuldigen als gijzelaars mee te nemen. De emotie schreeuwt om wraak, maar de ratio wil verdediging. Dit mag nooit meer gebeuren, en de verantwoordelijken voor deze massaslachting moeten worden uitgeschakeld.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Belegering is te billijken
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen