Zes vragen over verkiezingen in onrustig Pakistan.
1. Kernmacht Pakistan en kernmacht in spe Iran vlogen elkaar onlangs in de haren. Waarom?
Iran voerde twee weken geleden luchtaanvallen uit in Beloetsjistan. In Pakistans zuidwestelijke provincie, waarvan een klein deel in Iran ligt, woedt al jaren een onafhankelijkheidsstrijd. Volgens de regering in Teheran plegen de separatisten er aanslagen. Pakistan ontkende dat en voerde een tegenaanval uit. Even bestond de vrees voor een nieuw regionaal conflict, maar al snel herstelden de landen de banden.
2. Hoe heeft dat conflict het sentiment in Pakistan beïnvloed?
De vergeldingsacties gaven de Pakistanen weer even een gevoel van nationale trots. En voor het Pakistaanse leger kwam de aanval niet zo slecht uit. Het leger wordt ervan beschuldigd achter de arrestatie te zitten van de populaire oud-premier Imran Khan. Zijn partij, de Pakistaanse Beweging voor Rechtvaardigheid (PTI), behaalt volgens de peilingen ruim de helft van de stemmen bij de parlementsverkiezingen van komende donderdag 8 februari.
3. Waarom wil het leger van Khan af als hij zo populair is?
Pakistan is op papier een democratie. Maar het leger is er de baas. Wie premier wil worden, heeft goedkeuring nodig van de legerbevelhebber. Ook Khan won in 2018 dankzij hem. Maar na zijn ‘verkiezingsoverwinning’ weigerde Khan naar de legerchef te luisteren. Die zette hem begin 2022 af. De nieuwe coalitie fabriceerde 150 aanklachten tegen Khan. Samen met zijn hele partijtop zit hij gevangen.
4. Wie de favoriet van het leger?
Shabaz Sharif, premier van april 2022 tot augustus 2023. Hij werd onder Khan veroordeeld wegens corruptie. Toen Shabaz beloofde te luisteren naar het leger, sprak de hoogste rechter hem vrij. Nu wordt hij zeker opnieuw premier.
5. Wat vinden Pakistanen?
Ze houden van Khan, maar zijn bang om de straat op te gaan. Intussen ligt de economie aan gort en stijgt de inflatie explosief. Het dagelijks leven is voor velen onbetaalbaar.
6. Laat Khan zich zomaar uitschakelen?
De media mogen hem zelfs niet meer citeren. Om zijn aanhangers toch te bereiken, zet Khan moderne technologie in. ‘Ik sterf nog liever dan dat ik zwijg,’ zei Khans stemkloon onlangs tijdens een virtuele verkiezingsrally op internet. Dat mag zo zijn, maar winnen zal hij niet.