Wie is Yoav Gallant? Aanklager Strafhof wil arrestatie Israëlische defensieminister

21 mei 2024Leestijd: 2 minuten
De relatie van Gallant met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Lloyd Austin is een stuk beter dan die met Netanyahu. Foto: Anadolu via Getty Images

Yoav Gallant gaat sinds 7 oktober volledig in het zwart gekleed. Een teken van rouw, maar ook van vastberadenheid om met vergelding te komen voor wat er op zijn wacht kon gebeuren. De afschrikking van Israël dient te worden hersteld. Een taak die hij niet licht neemt.

De minister van Defensie is een man van weinig woorden en sprak ook niet op de uitvaart van Gal Eisenkot. Hij legde een krans op het graf en marcheerde somber terug, wetende dat er nog veel meer zonen zullen sterven in Gaza. Met een luitenant-kolonel als vrouw en kinderen die in speciale eenheden dienden, kent hij de offers die moeten worden gebracht voor de verdediging van het land.

Ook op andere momenten had Yoav Gallant beter kunnen zwijgen. ‘We vechten tegen menselijke dieren en we zullen ons navenant gedragen,’ zei de minister kort na 7/10. De verklaring werd later opgenomen in de genocide-aanklacht die Zuid-Afrika indiende bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De minister heeft geen woord teruggenomen.

De 65-jarige Gallant is in voortdurend overleg met zijn Amerikaanse collega. Er gaat een grap rond op het ministerie van Defensie dat hij elke avond eerst de stem van Lloyd Austin moet horen voordat hij in slaap kan vallen. De relatie van de twee legermannen is in elk geval een stuk beter dan die tussen de politici Joe Biden en Benjamin Netanyahu.

Yoav Gallant was commandant Shayetet 13

Gallant zal alle begrip hebben voor de Amerikaanse president. Hijzelf weigert al maandenlang om het podium te delen met de premier, spreekt hem voortdurend op wezenlijke zaken publiekelijk tegen en heeft Netanyahu nog altijd niet vergeven dat die hem vorig jaar wilde ontslaan. Tekenend voor het karakterverschil tussen beide heren: Netanyahu trok in het verleden naar de Verenigde Staten om te gaan studeren aan het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology, Gallant besloot in Alaska te gaan werken als houthakker.

Als oud-commandant van Shayetet 13, de Israëlische versie van de Navy Seals, weet hij wat afzien is. Daarom geniet hij het respect van de soldaten. Ooit liep Gallant, door politiek gekonkel, zijn droombaan als legerleider mis. Nu geeft hij alsnog leiding aan zijn geliefde apparaat. Hij staat, samen met de twee andere generaals in het oorlogs­kabinet, voor een ongekende uitdaging: een oorlog op meerdere fronten. Als kind van Holocaust-overlevenden weet hij hoe belangrijk het is om die te winnen.

Schrijf u in voor onze middagnieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief EW middag wordt u dagelijks bijgepraat met commentaren en achtergronden bij de belangrijkste nieuwsverhalen.