Trump of Biden? Dit zeggen de peilingen

27 juni 2024Leestijd: 4 minuten
Joe Biden (links) en Donald Trump. Foto: Jim Lo Scalzo/Jim Bourg/EPA/POOL

Na het eerste debat tussen Joe Biden en Donald Trump op 27 juni is de Republikeinse presidentskandidaat uitgelopen in de peilingen. Trump lijkt op basis van de peilingen favoriet te zijn om te winnen. Een overzicht van de belangrijkste peilingen en verkiezingsthema’s.

Zoals bij de meeste recente presidentsverkiezingen in Amerika zal de winnaar ook dit jaar worden bepaald in de zogenoemde swing states. Dat zijn staten die niet van oudsher Democratisch (‘blauwe staten’) of Republikeins (‘rode staten’) stemmen en waarvan de winnende kandidaat dus niet met een grote mate van waarschijnlijkheid kan worden voorspeld.

Welke swing states gaan de winnaar bepalen?

Dit verkiezingsjaar zijn de ogen vooral gericht op zeven staten: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, North Carolina, Pennsylvania en Wisconsin. Vier jaar geleden won Trump van deze staten alleen in North Carolina, de andere zes gingen in 2020 naar Biden.

Hoeveel kiesmannen leveren de swing states op?

De strijd wordt waarschijnlijk beslist in de beige toss-up states – waar het een dubbeltje op zijn kant isop onderstaande kaart. Bij elkaar leveren deze staten 93 van de in totaal 538 kiesmannen op. Wie meer dan de helft van de 538 kiesmannen binnenhaalt, 270 dus, wint het presidentschap.

Als alle blauwe staten zoals wordt verwacht naar de Democraten gaan en alle rode staten naar de Republikeinen, is Biden verzekerd van 226 kiesmannen en Trump van 219 kiesmannen. Dat zou betekenen dat Biden nog 44 kiesmannen moet binnenhalen om te worden herkozen, Trump heeft er voor de winst dan nog 51 nodig.

Donkerblauwe staten stemmen vrijwel zeker Democratisch, lichtblauwe waarschijnlijk. Donkerrode staten stemmen vrijwel zeker Republikeins, lichtrode waarschijnlijk. Beige staten worden dit jaar gezien als swing states. Bron: 270towin.com

Wat zeggen de peilingen over de swing states?

Volgens de website Real Clear Polling (RCP), die een gemiddelde berekent van een groot aantal gezaghebbende peilers, staat Trump er in deze staten uitstekend voor. De Republikeinse kandidaat leidt met ruime marge in de RCP-peilingen in zes van de zeven battlegrounds, een synoniem voor swing states. In Wisconsin staan beide presidentskandidaten in deze verzameling peilingen precies gelijk:

Real Clear Polling, peiling swing states maandag 1 juli:

Staat Voorsprong in procentpunten
Arizona (11 kiesmannen) Trump +5.6
Nevada (6 kiesmannen) Trump +2.8
Wisconsin (1o kiesmannen) Geen verschil
Michigan (15 kiesmannen) Trump +1.2
Pennsylvania (19 kiesmannen) Trump +2.8
North Carolina (16 kiesmannen) Trump +6.7
Georgia (16 kiesmannen) Trump +4.0

Een andere gezaghebbende website voor politieke peilingen en voorspellingen is FiveThirtyEight, vernoemd naar de 538 kiesmannen die in totaal zijn te verdienen. In het model, dat naast opiniepeilingen ook economische en demografische gegevens meeweegt, zijn de verschillen tussen de huidige president en zijn voorganger een stuk kleiner. FiveThirtyEight, tegenwoordig in handen van televisienetwerk ABC News, schat in dat Biden een nipte voorsprong heeft in Michigan, Wisconsin en Pennsylvania:

FiveThirtyEight, projectie swing states maandag 1 juli:

Staat Voorsprong in procentpunten
Arizona (11 kiesmannen) Trump +1.3
Nevada (6 kiesmannen) Trump +0.9
Wisconsin (1o kiesmannen) Biden +1.1
Michigan (15 kiesmannen) Biden +1.5
Pennsylvania (19 kiesmannen) Biden +0.8
North Carolina (16 kiesmannen) Trump +2.7
Georgia (16 kiesmannen) Trump +2.2

 

Ook The Economist heeft, in samenwerking met Columbia University, een uitgebreid voorspellingsmodel gemaakt op basis van diverse peilers en onderzoeksbureaus. Volgens dat model heeft Trump uitstekende papieren. Het Britse weekblad rekent North Carolina niet tot de swing states, maar acht de kans zeer waarschijnlijk dat de Republikeinen daar winnen. Dat zullen zij volgens deze projectie ook doen in de andere zes swing states van Amerika, met relatief ruime marges:

Economist, projectie swing states maandag 1 juli:

Staat Voorsprong in procentpunten
Arizona (11 kiesmannen) Trump +5
Nevada (6 kiesmannen) Trump +3
Wisconsin (1o kiesmannen) Trump +3
Michigan (15 kiesmannen) Trump +2
Pennsylvania (19 kiesmannen) Trump +3
Georgia (16 kiesmannen) Trump +5

Trump staat er dus goed voor in de swing states. Wat zeggen de landelijke peilingen?

Gezien de verwachtingen voor de swing states is het niet verwonderlijk dat The Economist Trump een grote kans geeft om de verkiezingen te winnen. De Republikeinse kandidaat heeft volgens het weekblad in 73 procent kans om te winnen, Biden slechts 26 procent. En dan is er nog een minieme kans dat de strijd onbeslist blijft.

De landelijke peiling van Real Clear Polling wijst ook op een overwinning van Trump, zij het met een veel kleinere marge. De Republikein is eind juni gepeild op 46,8 procent kans om te winnen, Biden op 44,9 procent.

Ook volgens FiveThirtyEight liggen de twee kandidaten dicht bij elkaar. Op basis van duizend simulaties heeft Biden 50 procent kans op de overwinning en Trump 49 procent.

Wat zijn de belangrijkste verkiezingsthema’s in Amerika?

Dat verschilt nogal aan wie je het vraagt. Amerikaanse kiezers die zich afficheren als Democraat hebben in veel gevallen totaal andere prioriteiten dan kiezers met een voorkeur voor de Republikeinen. Een onderzoek van opinie- en dataonderzoeksbureau YouGov wees vorige maand uit dat kiezers van beide partijen het erover eens zijn dat de inflatie en de prijzen het belangrijkste onderwerp zijn, wat ook geldt voor independents. Ook banen en de economie zijn voor kiezers van alle politieke achtergronden ongeveer even belangrijk.

Opvallend is dat immigratie naar Amerika voor de Republikeinse kiezers een topprioriteit is, terwijl Democraten daar amper om geven. Gezondheidszorg en klimaatverandering/milieu zijn voor Democratische kiezers dan weer van groot belang, voor Republikeinen nauwelijks.

Matthijs van Schie
Matthijs van Schie (1992) is coördinator en redacteur Wereld bij EW.
Lees meer
Matthijs van Schie