Trump vs Biden: Dit is wat u moet weten over het debat op 27 juni

26 juni 2024Leestijd: 2 minuten
Donald Trump (links) en Joe Biden tijdens fel debat. Foto: Brendan Smialowski/AFP

Donald Trump en Joe Biden gaan op 27 juni 2024 met elkaar in debat in een evenement georganiseerd door CNN. Strenge regels en het ontbreken van publiek moeten zorgen voor een ordelijk en beschaafd debat.

Wat is de datum en tijd van het debat tussen Donald Trump en Joe Biden?

Donald Trump en Joe Biden debatteren op 27 juni 2024 om 21:00 uur Eastern Time (ET). In Nederland betekent dit dat het debat in de vroege ochtend (03:00) van 28 juni plaatsvindt. CNN organiseert het debat in hun studio in Atlanta.

Wat zijn de regels en het format van het debat?

CNN heeft strenge regels opgesteld voor een ordelijk debat. De microfoons van de kandidaten worden gedempt als de ander spreekt om onderbrekingen te voorkomen. Het debat duurt 90 minuten en bevat twee reclameblokken. Tijdens deze pauzes mogen de kandidaten en hun campagnemedewerkers niet communiceren. Er zal geen publiek in de studio aanwezig zijn, en de plaats van de kandidaten op het podium wordt bepaald door het opgooien van een munt.

Waarom is dit debat ongebruikelijk?

Het valt op dat beide kandidaten nog niet officieel genomineerd zijn door hun respectievelijke partijen. Hoewel Biden en Trump vrijwel zeker de nominaties zullen krijgen, vinden de officiële partijconventies pas later plaats. Dit benadrukt hun bijzondere positie als de onbetwiste leiders van hun partijen.

Bovendien is het lang geleden dat een zittende president en een voormalige president tegenover elkaar staan op het stembiljet. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1912 toen zittend president William Howard Taft en voormalig president Theodore Roosevelt verkiesbaar waren.

Hoe kunnen kijkers in Nederland het debat volgen?

Nederlandse kijkers kunnen het debat live volgen via CNN International, mits beschikbaar via hun kabel- of satellietabonnement. Online streamingdiensten zoals Ziggo GO of KPN Interactieve TV die CNN aanbieden, zijn ook een optie.

Wat zijn de verwachtingen en voorbereidingen van de kandidaten?

Beide kandidaten bereiden zich intensief voor op het debat. Joe Biden en zijn team hopen op een sterke prestatie om zijn herverkiezingskansen te vergroten. Voor Donald Trump is dit debat een belangrijke kans om zijn standpunten te presenteren en kiezers te overtuigen, vooral omdat hij eerder weigerde te debatteren met zijn partijgenoten tijdens de voorverkiezingen.

Sam Verbeek
Sam Verbeek (1992) is sinds 1 oktober 2022 werkzaam als podcast- en e-mailredacteur bij EW. Hij studeert Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.
Lees meer
Sam Verbeek