Over deze thema’s gaan Trump en Harris elkaar de tent uitvechten

28 juli 2024Leestijd: 4 minuten

Met de moordaanslag op Donald Trump, het afhaken van Joe Biden en de lancering van Kamala Harris gaat in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen vooralsnog alle aandacht uit naar de personen. Maar welke onderwerpen zijn voor de kiezers belangrijk? Een overzicht.

Dat de polarisatie in Amerika steeds verder oploopt, is allerminst een geheim. Snoeiharde persoonlijke aanvallen van beide zijden van het politieke spectrum zijn de afgelopen jaren normaal geworden. De Democraten en de Republikeinen schilderen elkaar veelvuldig af als vijanden van de democratie, en zien de ander niet meer alleen als een concurrerende politieke stroming, maar als existentieel gevaar. In toenemende mate lijken kiezers van beide partijen te leven in gescheiden werelden.

Die tweedeling is ook goed zichtbaar in welke onderwerpen kiezers het meest aan het hart gaan. Weekblad The Economist en onderzoeksbureau YouGov brachten half juli in kaart wat Amerikanen de belangrijkste verkiezingsthema’s vinden. De resultaten van een representatieve enquête onder bijna 1.600 Amerikanen werden ook uitgesplitst verdeeld in diverse categorieën, waaronder geslacht, leeftijd, afkomst, inkomen en partijvoorkeur.

Republikeinse kiezers vinden inflatie belangrijker dan Democratische

Met afstand het belangrijkste onderwerp is inflatie en prijzen. 25 procent van de respondenten ziet dat als de belangrijkste kwestie van de verkiezingen op 5 november. Toch is hier al direct een opmerkelijke kloof zichtbaar. Waar 31 procent van de kiezers met een voorkeur voor de Republikeinen de stijgende prijzen ziet als grootste bron van zorg, geldt dat voor slechts 16 procent van de Democratisch neigende kiezers.

Ook opvallend: onder independents, kiezers zonder officieel geregistreerde partijvoorkeur, is het percentage zelfs 32 procent. Logischerwijs zijn kiezers met een jaarinkomen van 50.000 dollar of lager veel bezorgder over dit thema: 29 procent ziet het als topprioriteit. Dat geldt voor slechts 16 procent van de kiezers met een jaarsalaris van 100.000 dollar of meer. Als Donald Trump dus twijfelende kiezers met een lager inkomen wil aanspreken, doet hij er goed aan om te hameren op de onder Joe Biden gestegen inflatie.

Zo bezien lijkt de Democratische Partij in toenemende mate een partij waar Amerikanen op stemmen met een goedgevulde portemonnee die zich minder zorgen hoeven te maken over de inflatie. De Republikeinen afficheren zich de laatste jaren als partij voor arbeiders die door stijgende prijzen moeite hebben om rond te komen. Ook Trumps beoogde vicepresident J.D. Vance deed dat vorige week nadrukkelijk in zijn eerste grote toespraak als running mate.

Immigratie: topprioriteit voor Republikeinen, Democraten geven er amper om

Nog veel groter is de verdeeldheid op het thema immigratie. Voor 13 procent van alle ondervraagden is dat de belangrijkste kwestie en daarmee het op één na meest genoemde. Maar dat geldt vooral voor Republikeinse respondenten, van wie 27 procent het onderwerp de topprioriteit noemt. Slechts 2 procent van de Democraten doet dat, terwijl ook independents (8 procent) er relatief weinig waarde aan hechten.

Zo is immigratie bij uitstek een partisan issue, een partijpolitieke kwestie. Eerder dit jaar bleek dat al in Washington. Lange tijd weigerden de Democraten in te stemmen met wetgeving om de groeiende illegale immigrantenstroom van Mexico aan de Amerikaanse zuidgrens een halt toe te roepen. Maar toen ze eindelijk overstag wilden gaan, was het juist weer Donald Trump die Republikeinse Congresleden opriep een bipartisan deal te blokkeren.

Het aanhoudende immigratieprobleem zou Trump helpen in de verkiezingsstrijd, temeer omdat de waarschijnlijke Democratische presidentskandidaat Kamala Harris het onderwerp als vicepresident in haar portefeuille had. Dat zij de immigratiecrisis niet wist te beteugelen, is voor Republikeinen een kans om haar aan te vallen. Maar Democratische kiezers geven er dus weinig om.

Klimaatopwarming cruciaal voor Democraten, laat Republikeinen koud

Opvallend is verder het grote verschil tussen beide kiezersgroepen als het gaat om zorgen over klimaatverandering en milieu. 15 procent van de Democraten ziet het als topprioriteit, slechts 1 procent van de Republikeinen deelt die mening.

Niet voor niets wil Donald Trump, die in zijn eerste termijn het VN-klimaatverdrag van Parijs opzegde, alle plannen van de ambitieuze Green New Deal van Joe Biden torpederen. Ook willen de Republikeinen de door Biden ingevoerde restricties aan het boren naar olie en gas ongedaan maken. Al boekten de oliebedrijven tijdens het presidentschap van Biden recordwinsten.

Abortus zal speerpunt Harris worden, Trump laat het aan de staten

Een gapend gat is er ook op het gebied van abortus. Voor 12 procent van de Democraten is dat verkiezingsthema nummer één, terwijl ook dit onderwerp maar voor 1 procent van de Republikeinen prioriteit heeft. Naar verwachting gaat Kamala Harris een felle campagne voeren om de regels voor het afbreken van zwangerschappen te versoepelen.

De Democraten waren woedend toen twee jaar terug het Hooggerechtshof het federale recht op abortus afschafte. Sindsdien beslist elke staat afzonderlijk over de abortuswetgeving. Trump houdt die status quo het liefst in stand.

In onderstaande grafiek ziet u alle onderwerpen en de mate waarin Amerikaanse kiezers daar waarde aan hechten. Pikant: buitenlandbeleid staat helemaal onderaan de prioriteitenlijst.

Matthijs van Schie
Matthijs van Schie (1992) is coördinator en redacteur Wereld bij EW.
Lees meer
Matthijs van Schie