Koningin Charlotte zwart? Wel als het aan Queen’s House ligt

Koningin Charlotte was volgens Queen’s House ‘van kleur’. Beeld: Peter Dazeley/Getty Images

Patrick van IJzendoorn ziet dat een van zijn favoriete musea het niet altijd even nauw neemt met de historische feiten als het gaat om etniciteit en seksualiteit.

Menige middag vertoefde ik met mijn zoontje in het Na­tional Maritime Museum in Greenwich, de evenknie van het Scheepvaartmuseum. Het ligt naast de deur, is gratis toegankelijk en blijkt ideaal om spelenderwijs bij te scholen over geografie en geschiedenis. Zo ontcijferden we morse, tekenden we wereldkaarten en leerden we hoe alle onderdelen van een oorlogsschip heten. En we zagen de sokken die Horatio Nelson droeg toen hij stervende was op de Victory tijdens de Slag bij Trafalgar.

De Royal Museums Greenwich – waartoe ook Queen’s House, Cutty Sark en Royal Observatory behoren – kwamen in het nieuws door een bijzonder stukje revisionisme. Bij een speciale rondleiding in Queen’s House werd de achttiende-eeuwse koningin Charlotte, echtgenote van koning George III (de koning die gek werd), in de audiotour omschreven als ‘persoon van kleur’. Dat historische ‘feit’ was wegens ‘structureel racisme’ eeuwenlang verzwegen door ‘onzekere witte jongens’.

Het wekte verbazing bij historici: er is geen bewijs dat Sophia Charlotte van Mecklenburg-Strelitz zwart was. Wel schreef de Duitse diplomaat Baron Stockmar – die 43 jaar jonger was dan de koningin – in zijn memoires dat Charlotte bij haar geboorte leek op een ‘mulatto’, een Europees-Afrikaanse halfbloed. Mogelijk had de diversiteitsadviseur van het museum zich gebaseerd op Netflix-serie Bridgerton, waarin Charlotte wordt gespeeld door de Brits-Guyanese actrice Golda Rosheuvel.

Biseksuele driehoeksverhouding

Het museum herschreef voor de tweede keer in korte tijd de geschiedenis. Tijdens een ‘Queer History Night’ zette het Nelson neer als homo-icoon. De viceadmiraal zou verwikkeld zijn geweest in een biseksuele driehoeksverhouding. Na ­negatieve publiciteit haalde het museum in beide gevallen bakzeil.

Toen ik er onlangs een rondje maakte, zag ik een schil­derij van een bezoek van George III met zijn Charlotte aan het vlaggenschip van admiraal Richard Howe. De koningin, stralend middelpunt, was gewoon blank.