Premium Lock Niet alleen sociale media: dit gaat schuil achter woede in Groot-Brittannië

09 augustus 2024Leestijd: 5 minuten
Na steekmoord op meisjes trok orkaan van geweld over Britse eilanden. Beeld: Drik/Getty Images

Nepnieuws op sociale media was de lont in het kruitvat. De oorzaken van het geweld bij de Britse anti-immigratierellen liggen veel dieper.

Daags na de grote verkiezingsoverwinning van Sir Keir Starmers Labour, begin juli, klonk er in Groot-Brittannië een combinatie van blijdschap en opluchting in progressieve kringen. ‘Voor het eerst in veel van onze levens,’ jubelde BBC-persoonlijkheid Andrew Marr in het politieke discussieprogramma Question Time, ‘ziet Groot-Brittannië eruit als een kleine haven van vrede en stabiliteit.’ Na alle turbulentie na de Brexit, schreef de krant Financial Times, is het eiland ‘een baken van stabiliteit’.

Een maand later waarschuwden India, Nigeria en Maleisië hun burgers om voor hun veiligheid niet af te reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Beelden van brandende politiebureaus, bestormde asielhotels en geplunderde winkels gingen de wereld over. Nadat een 17-jarige zoon van Rwandese immigranten in Southport drie jonge meisjes had doodgestoken, trok een orkaan van anti-immigratieprotesten over de Britse eilanden, tot aan Noord-Ierland toe. Tientallen steden waren decor geworden van geweld.

Het leidde ertoe dat de beeldvorming volledig omsloeg. De sociaal-democraat Starmer viel terug in zijn vroegere rol van hoofdaanklager en kondigde aan met harde hand te zullen optreden. Opeens bleken rechtbanken genoeg zittingen aan te kunnen en hadden gevangenissen genoeg leegstaande cellen. Voor arrestanten dreigt zelfs een voetbalstadionverbod. Vanuit conservatieve hoek werd juist aandacht gevraagd voor de boosheid die achter de rellen schuilgaat: bivakmutsen en brandbommen als uitingen van maatschappelijke onvrede.

Het staat vast dat nogal wat mannen uit waren op geweld. Zo besloten groepen pubers in Liverpool winkels te plunderen. Net zoals dat gebeurde bij de Londense rellen in de zomer van 2011. Die waren begonnen als protest tegen politiegeweld en eindigden in proletarisch winkelen. Ook waren er extreem-rechtse Britten bij de protesten aanwezig, compleet met getatoeëerde hakenkruisen. Mensen met een andere huidskleur werden aangevallen. Hotels met immigranten werden in brand gestoken. Rechters beoordelen dat als een terroristische daad.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw