Dit zijn de Britse Meilandjes en hun nóg excentriekere huisvader

Foto: Alamy

De Engelse politicus en media-icoon Jacob Rees-Mogg (55) en zijn gezin krijgen een eigen realityserie op Discovery+. Media spreken alom over de ‘Britse Kardashians’, die vooral heel erg Brits en iets minder Kardashian zijn.

Het was een opmerkelijk nieuwsbericht. Toenmalig premier Boris Johnson had in 2019 koud Jacob Rees-Mogg (Conservatief parlementslid van 2010 tot 2024) benoemd als leider van Conservatieve Lagerhuisfractie (toen de grootste fractie, wiens voorzitter automatisch een leidinggevende rol heeft in de agenda en organisatie van het Lagerhuis) – of de bezem ging erdoorheen: Rees-Moggs eerste daad was het doorvoeren van een pakket voorschriften voor taalgebruik en etiquette. Personeel van het parlement moest zich eens een beetje beschaafd gaan gedragen.

Dat hield onder meer in dat ze het imperiale stelsel voor maten en gewichten (zoals ounces, gallons, yards) weer gingen gebruiken. In het Verenigd Koninkrijk was dat stelsel in 1975 officieel vervangen door continentale meters, liters, kilo’s enzovoorts.

Woorden als very, hopefully, equal en unacceptable waren volgens Rees-Mogg ook niet erg ‘proper’ voor parlementair personeel: verboden. Mannen zonder formele titel moesten in correspondentie de aanspreektitel esquire krijgen.

Doen deze regels niet wat achttiende-eeuws aan? Dat zou kunnen, maar daar trekt Jacob Rees-Mogg zich niets van aan. De steenrijke telg uit een steenkolenfamilie liet zich graag de bijnaam the honourable member for the eighteenth century (de geachte afgevaardigde voor de achttiende eeuw) aanleunen.

Hoogst archaïsch

Rees-Mogg is oer-conventioneel en tegelijk exotisch op een manier die alleen in Groot-Brittannië bestaat. De politicus kwam altijd naar Westminster in donkergrijze of -blauwe Savile Row-pakken met dubbele rij knopen. Aan zijn voeten onberispelijk glanzende zwartleren schoenen: nimmer bruin, je komt niet in je kloffie naar het parlement. Op zijn hoofd een klein onopvallend brilletje en een strakke scheiding.

In de jaren twintig van de vorige eeuw zou Jacob een saaie alledaagse verschijning zijn geweest. Honderd jaar later oogt hij vooral hoogst archaïsch.

Zijn taalgebruik is dat ook. Andere politici maakten zich druk over mental health, net zero, de EU of de housing crisis. Rees-Mogg had het liever over parlementaire protocollen, constitutionele geschiedenis en bijbehorende terminologie, zoals floccinaucinihilipilification: een – uiteraard in de achttiende eeuw ontstane – verengelste combinatie van vijf Latijnse voorvoegsels die allemaal ‘niets’ betekenen. De term als geheel beduidt de inschatting van iets als waardeloos.

Razend populair

Achter het lachwekkende wandelend anachronisme Jacob Rees-Mogg ging een serieuze agenda schuil. De nadruk op constitutionele conventie en traditie is kenmerkend voor conservatieven van het type Rees-Mogg: bij wijze van spreken cultiveren ze nog liever stilstaand stinkend algenwater dan dat ze het kind met het badwater weggooien. Conventie is het enige dat de Britse constitutie scheidt van barbarij: een geschreven grondwet ontbreekt. Die zou samenleving, politiek en rechters maar lui en gemakzuchtig maken wanneer het aankomt op moraal en recht.

Als toegewijde rooms-katholiek is Rees-Mogg pro-life ofwel anti-abortus. Ook was hij een felle Brexiteer. Door zijn gestileerd archaïsche voorkomen, charisma en perfecte beheersing van het Engels is hij razend populair op sociale media. Zo zelfs dat er een tijdje sprake was van Moggmania en werd gespeculeerd dat de politicus weleens de toekomstige premier zou kunnen zijn. Inmiddels is Rees-Mogg presentator van de rechtse praatzender GB News.

Bij de verkiezingen afgelopen zomer verloor Rees-Mogg de zetel die hij sinds 2010 innam namens North East Somerset. Zijn publieke carrière lijkt nog maar halverwege, want zijn gezin en hij krijgen nu een eigen realityshow.

Jacob Rees-Mogg
Familie Rees-Mogg. Foto: Jacob Rees-Mogg

Vlieg op de muur

Rees-Moggs keus om mee te werken aan Meet The Rees-Moggs komt niet uit de lucht vallen. De politicus heeft al een aardige televisiekarikatuur van zichzelf gecultiveerd. Veel Britse (ex-)politici schrijven boeken, maar dat had Rees-Mogg al eens geprobeerd. The Victorians: Twelve Titans who Forged Britain (2019) was geen onverdeelde literaire doorbraak.

‘Deze vlieg-op-de-muur-show zal een nooit eerder vertoonde blik bieden in zijn leven thuis in het zeventiende-eeuwse huis in Somerset waar hij woont met zijn vrouw en zes kinderen,’ beweert streamingdienst Discovery+ over de serie.

Het is een vijfdelige serie geworden, die vooral zou laten zien welk effect het werk van een Kamerlid en verkiezingen heeft op diens gezin.

Een verjaardagsuitje voor Veronica, de nanny van de Rees-Moggs. Foto: Instagram

Jacob zelf ligt in praktische zin overigens niet zo snel wakker van zijn grote gezin. ‘Ik heb nooit de pretentie gehad een moderne man te zijn,’ zei hij over zijn opvoedstijl.

De jongste Rees-Mogg-telg, Sixtus Dominic Boniface Christopher, hoefde hij nooit krijsend uit bed te halen: dat deed nanny Veronica voor Jacob en zijn vrouw Helena. Veronica zorgde ook al voor de toen nog jonge Jacob.

Niet alleen Veronica, Sixtus en Helena zijn vernoemd naar katholieke heiligen: ook de kinderen Peter, Mary, Thomas, Anselm (Engelse geestelijke uit de Middeleeuwen) en Alfred (van Alfred de Grote, eerste koning der Angelsaksen) zijn op die manier vernoemd.

Man achter het imago

Het team dat de serie filmde, kwam erachter dat ook mensen met conservatieve opvattingen en katholieke voorkeuren sympathiek kunnen zijn. Ze waren naar verluidt erg verrast en ondersteboven van de ‘charismatische’, ‘vriendelijke en warme’ persoonlijkheid Jacob. Discovery+ promoot de serie dan ook als een productie die de man achter het publieke imago laat zien.

Jacob Rees-Mogg
Foto: Discovery+

Op een eerste foto die van de serie is gedeeld, werd dat nog niet helemaal waargemaakt.  Te zien is hoe de politicus annex tv-ster lachend bij zichzelf thuis op een bank hangt – uiteraard wel in zijn gebruikelijke uniform.

Het is overduidelijk een verwijzing naar beelden die internet overgingen toen Rees-Mogg dezelfde houding aannam bij een debat in 2019 over het vermijden van een no-deal Brexit. Goede manieren zijn blijkbaar belangrijk zolang je geen viral statement wilt maken.

Meet The Rees-Moggs is vanaf 2 december te streamen op Discovery+. Media spreken al van de ‘Britse Kardashians’.

Als de Meilandjes typisch Nederlands zijn en de Kardashians Amerikaans, dan zullen de Rees-Moggs vast een interessante en grappige inkijk op Engeland kunnen bieden.