Kamerlid Jan Paternotte (D66) over de kansen van Trump en Harris

11 oktober 2024Leestijd: 1 minuut
Donald Trump en Kamala Harris gaan in de nacht van 9 op 10 november met elkaar in debat. Beeld: ANP

In deze bonusaflevering van podcast Race naar het Witte Huis bespreken hosts Hella Hueck en Victor Pak de Amerikaanse presidentsverkiezingen met speciale gast Jan Paternotte, D66-Kamerlid en fervent Amerika-volger. Wie heeft volgens hem de beste kans om te winnen?

Presidentskandidaat Kamala Harris is volgens Paternotte misschien niet de handigste keuze voor de Democraten. Harris wordt als vicepresident verantwoordelijk gehouden voor het beleid van president Joe Biden. Een Democraat van buiten het kabinet, zoals een gouverneur van een staat, had daarentegen een echte ‘change-candidate’ kunnen zijn.

Harris’ opponent Donald Trump heeft op zijn beurt last van het abortusvraagstuk, zegt Paternotte. Amerikaanse vrouwen denken gemiddeld progressiever over abortus dan de Republikeinen. En met zijn wisselende abortusstandpunt zaait Trump verwarring onder zijn achterban. Als abortus geen verkiezingsthema was, zou de Republikein eenvoudig winnen op 5 november, denkt de D66’er.

Beide kandidaten hebben moeite om het vertrouwen van kiezers op economisch vlak te winnen. Harris wint wat dat betreft terrein ten opzichte van Trump. Maar hoewel de economische cijfers onder Biden en Harris op papier goed zijn, ervaren veel Amerikanen dat anders door de nasleep van de coronacrisis en inflatie. De race blijft dus spannend, zegt Paternotte, die benadrukt dat zowel Harris als Trump nog verrassingen voor de kiezer in petto kunnen hebben.