Er is een wereldwijde handelsoorlog gaande, als gevolg van Donald Trumps ‘wederzijdse tarieven’ op producten van handelspartners. Trump wil de Amerikaanse import beperken en productie stimuleren, en ontziet daarbij de Europese Unie niet.
9-4
Beurzen Europa duiken omlaag na nieuwe importheffingen (17:49)
- De Europese beurzen sloten woensdag met forse verliezen door de escalerende handelsoorlog. De AEX daalde 3,3 procent en ook andere Europese indices gingen omlaag.
- De MidKap zakte 2,6 procent.
- De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 3,3 procent in.
- Ook olieprijzen daalden fors door recessievrees. Een vat Amerikaanse olie zakte 4,1 procent in prijs tot 57,18 dollar. Brentolie werd 3,8 procent goedkoper en kostte 60,46 dollar per vat.
- Verder zakte de dollar weg ten opzichte van andere muntsoorten. De euro steeg juist.
Hoofdeconoom ABN AMRO: EU-heffingen mild, ‘China doet het vuile werk’ (17:45)
- De Europese tegenheffingen zijn volgens ABN AMRO-hoofdeconoom Sandra Phlippen mild en vooral bedoeld als signaal. Ze verwacht dat echte druk op Trump vooral via economische schade in de VS zelf zal ontstaan, mede door harde Chinese tegenreacties.
- “Ik denk dat het meer is dat we nu het signaal afgeven dat we iets doen. En dat we ondertussen heel hard nadenken over wat onze grote reactie is. Want onze grote reactie zit natuurlijk sowieso in de diensten, want daar kunnen we Amerika pijn doen.”
- In de ogen van Phlippen is China “nu eigenlijk het vuile werk voor ons aan het doen” in de handelsstrijd met de Amerikaanse president Donald Trump.
VS willen via handelsdeals gezamenlijk tegen China optreden (17:08)
- De VS willen via handelsovereenkomsten met bondgenoten gezamenlijk druk uitoefenen op China. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent woensdag gesuggereerd tijdens een bijeenkomst voor bankiers in Washington.
- Bessent stelde dat de partners van de VS “goede militaire bondgenoten” zijn geweest, “maar niet perfect op economisch vlak”.
Franse drankensector opgelucht over EU-besluit tegenheffingen (16:50)
- De Franse wijn- en sterkedrankenlobby is tevreden dat de EU sterke drank heeft uitgesloten van de tegenheffingen op Amerikaanse producten. Daarmee heeft de EU volgens belangenorganisatie FEVS een verdere escalatie van de handelsoorlog in de sector voorkomen.
VNO-NCW: tegenheffingen EU bieden ‘onderhandelingsmacht’ (16:30)
- De EU moest met tegenheffingen komen om sterker te staan in onderhandelingen over Amerikaanse importheffingen, aldus ondernemersorganisatie VNO-NCW.
- “Met het pakket aan tegenmaatregelen op de eerder aangekondigde Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium zet de EU een proportionele en gerichte stap”, stelt VNO-NCW. Wel geeft de organisatie aan zich te realiseren dat “dit pijn zal doen voor de sectoren die het betreft”.
EU slaat terug met importheffingen op VS-producten (15:12)
- De Europese lidstaten hebben groen licht gegeven voor importheffingen op een reeks Amerikaanse producten, zo meldt de Europese Commissie. Daarmee reageert Brussel op de 25 procent heffingen die de VS vorige maand invoerden op Europees staal en aluminium.
- De Europese importheffingen variërend van 10 tot 25 procent gaan op 15 april in en treffen duizenden Amerikaanse producten, van motorfietsen, vleesproducten en sojabonen tot schoonheidsartikelen. Whiskey werd uiteindelijk van de lijst geschrapt, uit vrees voor harde tegenmaatregelen op Europese alcohol.
- De EU richt haar invoerheffingen op producten uit staten die bij de laatste verkiezingen op Trump stemden. Zo wil ze met een heffing op soja producenten in de Republikeinse staat Louisiana raken.
- “Deze tegenmaatregelen kunnen op elk moment worden opgeschort, als de VS akkoord gaan met een eerlijke en evenwichtige onderhandelingsuitkomst”, aldus de Europese Commissie.
- Zonder reactie van de VS treden EU-heffingen halverwege mei in werking, en vanaf december volledig. Ze beslaan in totaal 21 miljard euro. Een voorstel voor tegenmaatregelen op Amerikaanse autotarieven volgt begin volgende week. Brussel benadrukt dat het blijft inzetten op overleg.
Nederlanders mogelijk goedkoper uit door tarieven VS en China (15:08)
- Volgens ING-hoofdeconoom Marieke Blom kunnen de hoge importtarieven tussen de VS en China leiden tot prijsdalingen in Nederland, door wereldwijde overcapaciteit. Ze waarschuwt wel voor grote onzekerheid en mogelijke financiële risico’s. ‘Ik zelf denk dat de kans best wel groot is dat de prijzen hierdoor langer onder druk zullen blijven.’
- De econoom noemde de prijs van benzine als voorbeeld, maar ook voedingsproducten als soja. Volgens Blom is de euro sterker geworden, wat gunstig is voor de prijzen.
- Europese heffingen kunnen de inflatie aanjagen, maar volgens Blom merkt de consument daar weinig van bij gerichte maatregelen.
Tata Steel Nederland hard geraakt door importheffingen (14:00)
- Tata Steel Nederland wordt hard geraakt door de Amerikaanse importheffingen op staal. Die komen bovenop al bestaande problemen zoals Chinese dumping, hoge energieprijzen en een ongelijk speelveld. Een grote reorganisatie is op komst. Volgens ingewijden verdwijnt een vijfde van de banen, wat neerkomt op zo’n 1.600 voltijdbanen.
- Topman Hans van den Berg spreekt van ‘uitermate lastige’ marktomstandigheden. ‘We produceren minder, terwijl de kosten zijn gestegen. Een onhoudbare situatie’, zei hij in reactie op de woensdag aangekondigde reorganisatie. ‘De dingen worden verergerd door de heffingen.’
China verhoogt importheffingen, 84 procent op VS-producten (13:20)
- China voert de druk op in het handelsconflict met de Verenigde Staten. Het land verhoogt de importheffing op Amerikaanse producten van 34 naar 84 procent, als reactie op de nieuwe Amerikaanse invoerheffingen van 104 procent op Chinese goederen. Dat heeft de regering in Beijing bekendgemaakt in een verklaring.
- De hogere tarieven gaan vanaf donderdag in. China zegt vastberaden te zijn de strijd met de VS voort te zetten.
China: ‘Geen winnaars in een handelsoorlog’ (13:10)
- China wil geen handelsoorlog met de VS, maar zegt zich wel te zullen verdedigen tegen Trumps hoge importheffingen. Dat meldt het Chinese ministerie van Handel.
- “Er zijn geen winnaars in een handelsoorlog”, aldus het ministerie in een verklaring. “China wil er geen, maar de regering zal nooit toestaan dat de legitieme rechten en belangen van het Chinese volk worden geschaad of afgenomen.”
- Volgens Peking zijn de Amerikaanse maatregelen pure chantage en economisch eigenbelang.
Handel naar de Verenigde Staten valt stil (11:00)
- De organisatie voor handels- en logistieke belangen in Nederland (Evofenedex) meldt een sterke daling van wereldwijde boekingen van zeecontainers voor transport naar de Verenigde Staten. Volgens de belangorganisatie zijn het aantal boekingen – sinds Trump in begin april importheffingen aankondigde – gedaald met 67 procent.
Importheffingen op farmaceutische producten (10:00)
- President Trump komt binnenkort met een importheffing op farmaceutische producten om bedrijven te stimuleren hun productie naar de Verenigde Staten te verplaatsen.
- Op een Republikeins fondsenwervingsgala benadrukte de president het belang van binnenlandse productie van farmaceutische producten voor de strategische veiligheid.
Europese beurzen duikelen opnieuw omlaag (09:00)
- De AEX opende ruim 3 procent lager, vlak onder de 800 punten.
- Ook andere beurzen gaan hard onderuit. De Duitse DAX is bij opening ruim 2,2 procent lager gestart. In Frankrijk staat CAC 40 ruim 2 procent in de min. De Britse FTSE doet het niet veel beter: 2,1 procent in het rood.
Aziatische beurzen (eindigen) in het rood (08:00)
- De Aziatische aandelenmarkten zijn woensdag opnieuw gedaald na het ingaan van Amerikaanse importheffingen. De heffing op Chinese producten van in totaal 104 procent is inmiddels van kracht.
- De Japanse Nikkei-index eindigde opnieuw fors in de min. De beurs sloot 3,9 procent lager dan het slot van gisteren.
- De Hang Seng Index (Hongkong) staat 0,6 procent in de min.
- Op dinsdag beleefden de beurzen in Azië juist een korte opleving, maar die winsten worden grotendeels tenietgedaan door de verliezen van vanochtend.
Hogere importheffingen ingegaan (07:30)
- Het basistarief van 10 procent gold al sinds 5 april, maar sinds 06:00 Nederlandse tijd gelden hogere heffingen voor bijna 60 handelspartners van de Verenigde Staten. De heffing op goederen uit de Europese Unie bedraagt 20 procent. Maar een nieuwe heffing op producten uit China valt vooral op: 104 procent.
8-4
Vanaf woensdag extra importheffingen voor China (20:00)
- De Verenigde Staten verhogen de importheffingen op een reeks Chinese goederen tot 104 procent. De maatregel, die president Donald Trump eerder aankondigde, gaat in de nacht van dinsdag op woensdag in. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt.
- De handelsoorlog tussen de twee grootste economieën van de wereld is hiermee in volle gang. Het Chinese ministerie van Handel zei eerder ‘tot het einde’ te blijven vechten tegen de Amerikaanse importheffingen.
Amerikaanse beurzen herstellen bij opening (16:00)
- De aandelenbeurzen in New York krabbelden vandaag op. Beleggers sloegen hun slag na enkele dagen van koersdalingen.
- De Dow Jones steeg met 3,4 procent en bereikte 39.280 punten. De S&P 500 steeg 3,3 procent naar 5.227 punten. Techbeurs Nasdaq klom 3,5 procent tot 16.156 punten.
- Ook CVS Health, UnitedHealth en Humana stegen tot 13,8 procent. Volgens The Wall Street Journal wil Donald Trump de vergoedingen volgend jaar sterker verhogen voor zorgverzekeraars dan Joe Biden eerder voorstelde.
AFM-bestuurder: nu niet in paniek raken over toekomst pensioenen (15:00)
- Nederlanders hoeven zich geen zorgen te maken dat hun pensioenen in gevaar komen door de keldering van de aandelenbeurzen van de laatste dagen. Dat zegt bestuurder Jos Heuvelman van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Pensioenfondsen zijn volgens de toezichthouder bij uitstek langetermijnbeleggers. ‘Dat moeten ze vooral blijven doen’.
- ‘Het valt nu even wat tegen’, erkent Heuvelman. Maar bezien over een iets langere termijn zijn de beursgraadmeters juist gestegen. ‘We hebben een enorme rally gehad. Dus ik zou zeggen, niet in paniek raken.’
EU wacht nog op echte onderhandelingen met VS over importtarieven (14:00)
- Een woordvoerder van de Europese Commissie herhaalt dat de Europese Unie geen importtarieven wil en dat ze wacht op de Verenigde Staten om ‘op een betekenisvolle manier’ mee te doen met onderhandelingen hierover.
- Naar verwachting presenteert de Europese Commissie begin volgende week een reactie op de nieuwe Amerikaanse importtarieven van 20 procent.
- Na de presentatie van het plan overlegt de Commissie met lidstaten en bedrijven. Pas daarna maakt de Commissie definitieve maatregelen bekend, waarover de lidstaten kunnen stemmen, aldus de woordvoerder.
Von der Leyen belt met China over importtarieven VS (13:00)
- De voorzitter van de Europese Commissie heeft dinsdag gebeld met de Chinese premier Li Qiang over de nieuwe importtarieven van de Verenigde Staten. In het gesprek heeft de EU-voorzitter benadrukt dat ze het belangrijk vindt om ‘verdere escalatie te voorkomen’, zo staat in een verklaring.
- Von der Leyen zou Li Qiang hebben gezegd dat China een ‘kritieke rol speelt’ in de verschuiving van wereldwijde handelsstromen, zeker in sectoren waar mondiaal al een overschot is. De twee leiders zouden een mechanisme hebben besproken om die verschuiving gezamenlijk in kaart te brengen.
Pensioenfondsen hard geraakt door beursval (12:00)
-
De Nederlandse pensioenfondsen zijn flink geraakt door koersdalingen van de afgelopen dagen, meldt ING. De timing is ongunstig: met de pensioenhervorming in zicht hadden fondsen juist reserves willen opbouwen.
-
ING schat in dat de gemiddelde dekkingsgraad van fondsen nu 4 procent lager ligt door de onrust.
Europees voorstel resoluut afgewezen door Trump (10:00)
- President Trump heeft het Europees voorstel voor handel in auto’s en industriële goederen zonder onderlinge heffingen (‘zero-for-zero’) resoluut afgewezen. Trumps directe afwijzing versterkt de kans op een verdere escalatie van het handelsconflict.
- Tijdens een ontmoeting met premier Netanyahu herhaalde Trump zijn bekende beschuldigingen aan het adres van de EU, die volgens hem economisch nadelig zijn voor de Verenigde Staten. Hij bekritiseerde onder andere Europese veiligheidseisen voor auto’s, die Amerikaanse voertuigen zouden benadelen, en beweerde dat de VS het handelstekort met de EU snel kunnen terugdringen door bijvoorbeeld meer energie te exporteren.
- Ondertussen bereidt de EU in Brussel vergeldingsmaatregelen voor tegen de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium.
Europese beurzen in het groen (09:05)
- De grote Europese beurzen zijn allemaal geopend in het groen. De AEX staat 1.4 procent hoger dan het slot van gisteren. De Duitse DAX noteert 1 procent. CAC 40 (Frankrijk): 1,4 procent en de Engelse beurs 1,2 procent.
China reageert op dreigementen Trump (09:00)
- China verzet zich fel tegen de nieuwe dreigementen van president Trump. De Amerikaanse president dreigde gisteren met een extra importheffing van 50 procent als China zijn eigen heffing van 34 procent op Amerikaanse goederen niet intrekt.
- Volgens het Chinese ministerie van Handel stapelen de Verenigde Staten ‘fout op fout’ en zal China zich tot het einde verzetten tegen wat het ‘afpersing’ noemt. De nieuwe Amerikaanse heffing zou bovenop eerdere heffingen van 20 en 34 procent komen.
Aziatische beurzen tonen (licht) herstel (08:30)
- De Japanse beurs (Nikkei) is gesloten met een plus van 6 procent. Het herstel op de Chinese beurs is minder krachtig. Donald Trump dreigde maandagavond om een extra heffing van 50 procent op te leggen aan China.
7-4
Nasdaq herstelt licht dankzij koopjesjager (22:22)
- Wall Street sloot maandag verdeeld, waarbij een belangrijk deel van de koersverliezen van eerder op de dag in de laatste handelsuren werd weggewerkt.
- De verliezen bleven beperkt nadat koopjesjagers gestrafte techaandelen als Nvidia en Super Micro oppikten. Sommige beurshandelaren speculeren dat de bodem is bereikt na de zware koersverliezen van vorige week.
- De Dow-Jonesindex eindigde na een nerveuze handelssessie 0,9 procent lager op 37.965,60 punten. Een kortstondige opleving na een gerucht over uitstel van invoerheffingen verdween toen het Witte Huis dat ontkrachtte.
- Investeerders vrezen dat Trumps importheffingen de wereldeconomie in een recessie zullen storten.
Reuters: EC stelt tegenheffing voor op sommige importen VS (20:50)
- De Europese Commissie stelt 25 procent tegenheffingen voor op Amerikaanse goederen als reactie op Trumps staal- en aluminiumtarieven, staat in een document dat Reuters heeft ingezien.
- Producten als meer diamanten, tandzijde, worstjes, noten en soja worden geraakt. Amerikaanse whiskey, bourbon, wijn en zuivel zijn verwijderd van de oorspronkelijke lijst die de Commissie in maart overwoog.
- De heffingen op sommige goederen zouden op 16 mei ingaan, terwijl andere later dit jaar, op 1 december, van kracht worden.
- Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) zei eerder maandag dat de tegenheffingen minder impact zullen hebben dan de eerder aangekondigde Europese heffingen op Amerikaanse goederen ter waarde van 26 miljard euro.
- Eerder maandag heeft de EU de Verenigde Staten ook een ‘nul-voor-nul tarief’ aangeboden voor onder meer chemie, machines, farmaceutische goederen en auto’s.
Trump dreigt China met nieuwe importheffing van 50 procent (17:30)
- Trump dreigt met een extra heffing van 50 procent op Chinese goederen bovenop de importheffing van 34 procent als reactie op China’s recente tariefsverhoging. Als Peking die niet voor morgen intrekt, volgen strafmaatregelen op 9 april.
- ‘Als China deze verhoging niet voor morgen intrekt, dan zal de VS extra tarieven van 50 procent invoeren per 9 april’, schrijft Trump op zijn sociale media platform Truth Social. ‘Ook zullen alle door China aangevraagde gesprekken worden stopgezet.’
Beurskenners verwachten nog grotere verliezen (17:29)
- Verdere dalingen op de beurs zijn zeker niet uit te sluiten, zo stellen beurskenners. Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen raadt aan nog niet bij te kopen. Hij verwacht dat er nog meer minnen op komst zijn, meldt ANP.
- Ook universitair docent Dirk Gerritsen (Universiteit Utrecht) denkt ‘dat het nog wel even duurt’ voordat de markten gekalmeerd zijn. ‘Dit zijn in feite forse belastingverhogingen. Die remmen de economie, consumptie en winsten van bedrijven af en daarmee groeit de kans op een recessie. Als dat gebeurt, gaan aandelen nog veel verder onderuit. Dus we hebben positiever nieuws nodig, anders groeit die angst voor een recessie.’
- ‘Het lijkt wachten totdat Trump tot inkeer komt’, voegt Gerritsen toe.
Lidstaten besluiten woensdag over lijst met tegenmaatregelen (16:22)
- De EU bereidt een lijst met tegenmaatregelen voor tegen Amerikaanse importheffingen van 20 procent. Ministers hopen op onderhandelingen, maar willen medio april kunnen ingrijpen als die mislukken. Woensdag beslissen de lidstaten over de lijst.
Canada in verweer tegen Trumps importheffingen (16:17)
- Canada heeft bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een klacht ingediend tegen Amerikaanse importheffingen van 25 procent op auto’s en auto-onderdelen. Dit meldt de WTO. Volgens Canada schendt de maatregel de WTO-regels uit 1994.
- De heffing op auto’s is vorige week ingegaan; die op onderdelen volgt op 3 mei. Eerder klaagde ook China bij de WTO over soortgelijke Amerikaanse maatregelen.
- Canada stelt dat de maatregelen niet overeenkomen met verplichtingen waaraan de VS zich moet houden volgens een WTO-overeenkomst over handel en tarieven uit 1994,
Wall Street opent opnieuw in het rood (15:39)
- De aandelenbeurzen in New York stonden maandag opnieuw in het rood door zorgen over importheffingen van president Trump. Beleggers vrezen een recessie, en de kritiek op zijn handelsbeleid groeit. Ondanks protesten en forse koersdalingen lijkt Trump niet van plan de heffingen in te trekken, maar roept hij de centrale bank op om de rente te verlagen.
- De Dow-Jonesindex daalde 3,2 procent tot 37.073 punten, na historische verliezen van meer dan 1.500 punten per sessie op donderdag en vrijdag.
- De S&P 500-index zakte 3,8 procent tot 4.887 punten, met het grootste dagverlies sinds de coronapandemie in 2020. De Nasdaq verloor 3,9 procent en staat nu ruim 20 procent onder het recente recordniveau.
Topman Havenbedrijf Rotterdam: ‘wereldeconomie zal gaan krimpen’ (15:31)
- Topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam vreest dat een handelsoorlog door Amerikaanse importheffingen leidt tot inflatie, recessies en minder bedrijvigheid in de haven. “Uiteindelijk is het wel zo dat als iedereen elkaar handelstarieven oplegt, de hele wereldeconomie zal gaan krimpen. Dat gaat effecten hebben op handelsstromen, ook door Rotterdam”, zei hij in een interview met radiozender BNR.
- De directe gevolgen voor de handel met de VS via Rotterdam blijven beperkt, stelt Siemons. De export bedraagt 7,5 miljoen ton, waarvan een derde benzine. Energie is uitgezonderd van de Amerikaanse heffingen, legde Siemons uit. Toch hebben exporteurs van goederen ‘het best wel even zwaar’, gaf hij aan.
Europa herhaalt bereidheid onderhandelen (15:26)
- Europa heeft maandag herhaald dat het wil onderhandelen met de VS over de importtarieven, maar houdt tegenmaatregelen achter de hand.
- De Europese Unie staat vooral open voor ‘een goede deal’, zo stelt voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen. Ze voegde eraan toe dat Europese tegenmaatregelen “nog altijd op tafel” liggen.
- De voorzitter overlegt deze week met de aluminium- en staalindustrie, de auto-industrie en de farmaceutische sector. De gesprekken gaan over een reactie op Amerikaanse tarieven, versterking van de interne markt en handelsverdragen met andere landen.
Bangladesh vraagt uitstel heffingen (14:41)
- Bangladesh heeft president Trump gevraagd om drie maanden uitstel van de importheffingen van 37 procent op kleding. Het land wil in ruil meer Amerikaanse landbouwproducten afnemen om banenverlies in de textielsector te voorkomen.
- Het land exporteert jaarlijks voor 7,3 miljard dollar aan kleding naar de VS.
- Volgens een verklaring van de regering schreef interim-premier Muhammad Yunus aan Trump dat Bangladesh er alles aan zal doen om diens handelsagenda te ondersteunen.
Duitse banken: Kies dialoog, geen vergelding (13:47)
- De Duitse bankensector roept de EU op om niet direct hard terug te slaan op de Amerikaanse importheffingen, maar eerst de dialoog te zoeken. Volgens directeur Heiner Herkenhoff van het Bundesverband deutscher Banken (BdB) moet de EU eerst proberen de spanningen te verminderen door in gesprek te gaan met de Amerikaanse regering.
- “Het heeft geen zin om haastig terug te slaan met extra maatregelen”, aldus directeur Herkenhoff. “Het doel moet zijn om een constructieve dialoog te blijven voeren.” Volgens hem staat de Trump-regering nog steeds open voor gesprekken en moet de EU hiervan gebruikmaken.
- Handelsministers van de EU vergaderen maandag in Luxemburg over tegenmaatregelen voor de heffingen van Trump.
JPMorgan-topman wil snelle oplossing tarieven (13:12)
- JPMorgan-topman Jamie Dimon waarschuwt dat Trumps importheffingen schadelijk kunnen uitpakken en lastig terug te draaien zijn. In zijn jaarlijkse brief pleit hij voor snelle duidelijkheid, omdat de maatregel op korte termijn de prijzen opdrijft en de economische groei zal remmen.
- “Hoe sneller deze kwestie wordt opgelost, hoe beter”, schrijft Dimon. Of de tarieven tot een recessie leiden, blijft volgens hem onzeker.
- In zijn brief wijst Dimon op tal van onzekerheden rond het nieuwe handelsbeleid, waaronder mogelijke vergeldingsmaatregelen van andere landen en de impact op de Amerikaanse dollar. Tegelijkertijd erkent hij dat er “natuurlijk” enkele legitieme argumenten voor de invoering van de tarieven zijn.
Beoogd bondskanselier Merz wil actie na beursklap (12:13)
- Friedrich Merz roept op tot snelle actie om het Duitse concurrentievermogen te herstellen na een forse beursdaling door Trumps importheffingen. Volgens hem moet dit onderwerp centraal staan in de coalitieonderhandelingen met de SPD.
- “De situatie op de internationale aandelenmarkten is dramatisch en dreigt verder te verslechteren. Het is voor Duitsland daarom urgenter dan ooit om zo snel mogelijk het internationale concurrentievermogen te herstellen”, zei hij in een verklaring aan persbureau Reuters.
Prominente hedgefondsmanager pleit voor uitstel importtarieven (11:15)
- De Amerikaanse zakenman en miljardair Bill Ackman roept Trump op om de handelstarieven uit te stellen. Op X schrijft Ackman dat de tarieven disproportioneel zijn. Trump voert volgens de zakenman een ‘economische kernoorlog’ die resulteert in een mondiale recessie.
- Ackman sprak zich tijdens de presidentscampagne juist uit voor een tweede termijn van Trump.
Deze bedrijven krijgen de hardste klappen (9:30)
- De hoogste dalers op de AEX zijn Prosus, AEGON en Shell. De oliemaatschappij (-7,81 procent) heeft zwaar te lijden onder de lagere olieprijzen. Chipmachinefabrikant ASML duikelde maandagochtend eveneens omlaag: -6,7 procent.
Beurzen openen diep in het rood (09:00)
- De Europese beurzen hebben het zwaar. De AEX opende 6,5 procent lager dan het slot van vrijdag. De Duitse beurs (DAX) doet het eveneens slecht met een koersdaling van 7 procent. In Frankrijk opende de CAC 6 procent lager. De teneur in Europa is hetzelfde: dieprode cijfers.
- De Japanse beurs (Nikkei) is maandag gesloten op -7,8 procent. Alle beurzen in Azië zijn dieprood gekleurd en bieden een voorbode voor wat de Europese markt te wachten staat.
Trump blijft pal achter tarieven staan (07:00)
- Trump herhaalt op zijn social mediaplatform Truth Social dat ‘tarieven iets prachtigs zijn’. Volgens de Amerikaanse president zijn tarieven de enige manier om het Amerikaanse handelstekort met China, de Europese Unie en andere landen aan te pakken.
6-4
Israël hoopt op mildere VS-importregels
- Premier Netanyahu hoopt dat de VS de importheffing van 17 procent op Israëlische goederen versoepelt. Dat heeft hij zondag gezegd in aanloop naar zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump op maandag.
- “Ik ben de eerste internationale leider, de eerste buitenlandse leider, die president Trump zal ontmoeten over deze kwestie, die zo belangrijk is voor de Israëlische economie”, aldus Netanyahu. “Er staat een lange rij leiders die dit willen doen voor hun economieën. Ik denk dat het de speciale persoonlijke band weerspiegelt, evenals de bijzondere banden tussen de VS en Israël, die in deze tijd zo cruciaal zijn.”
- Volgens Israëlische functionarissen, die anoniem spraken met persbureau Reuters, deed Trump de verrassende uitnodiging tijdens een telefoongesprek op donderdag, toen Netanyahu over de importheffingen begon.
Adviseur Trump: 50 landen willen praten over importheffingen
- Meer dan vijftig landen hebben contact opgenomen en willen met de VS onderhandelen over de importheffingen, zegt directeur Kevin Hassett van de nationale adviesraad voor economische zaken van het Witte Huis.
- “Het feit is dat landen boos zijn en vergeldingsmaatregelen nemen en trouwens ook aan de onderhandelingstafel komen”, stelt Hassett in een interview met ABC News. “Ze doen dat omdat ze begrijpen dat zij een groot deel van de heffing dragen. Ik denk dus niet dat de Amerikaanse consument er veel van zal merken.”
- Economen waarschuwen ondertussen voor inflatie en een mogelijke recessie door de hogere kosten voor importeurs.
Indonesië zoekt dialoog na VS-heffing
- Indonesië zal de Amerikaanse importheffingen van 32 procent niet vergelden, maar kiest voor diplomatie en onderhandelingen. De regering stuurt een delegatie naar de VS en zoekt meer handel met Europa als alternatief.
- ‘Deze aanpak is gekozen met het oog op de langetermijnbelangen van de bilaterale handelsrelatie, en om het investeringsklimaat en de nationale economische stabiliteit te behouden’, zei minister van Economische Zaken Airlangga Hartarto in een verklaring.
Elon Musk pleit voor vrijhandel VS-Europa
- Elon Musk pleit voor een vrijhandelszone tussen de VS en Europa zonder importheffingen en meer arbeidsmobiliteit tussen beide continenten. Dat zei hij tijdens een video-optreden op een congres van de Italiaanse partij Lega in Florence.
- “Uiteindelijk hoop ik dat er overeenstemming komt dat zowel Europa als de Verenigde Staten idealiter, in mijn ogen, naar een situatie zonder tarieven zouden moeten gaan”, zei Musk in gesprek met Lega-leider Matteo Salvini.
- Ook sprak Musk de hoop uit op meer bewegingsvrijheid tussen de VS en Europa. “Als mensen in Europa of Noord-Amerika willen werken, zou dat volgens mij moeten kunnen”, zei hij, waaraan hij toevoegde dat hij dit ook heeft geadviseerd aan Trump.
5-4
Trump reageert: Handelsoorlog wordt ‘economische revolutie’
- Donald Trump verdedigt zijn nieuwe importheffingen als het begin van een “economische revolutie” voor de VS, ondanks zware beursverliezen. Dat doet hij op zijn socialemediaplatform Truth Social. “Houd vol, het wordt niet makkelijk, maar het eindresultaat zal historisch zijn”, schrijft hij.
- Volgens Trump zullen banen en bedrijven in ongekende mate terugkeren naar Amerika. China sloeg direct terug met eigen tarieven, maar Trump stelt dat zij veel harder worden getroffen. “Zij, en veel andere landen, hebben ons zeer slecht behandeld.”
Netanyahu eerste leider bij Trump sinds invoering heffingen
- Benjamin Netanyahu is de eerste buitenlandse leider die met Trump onderhandelt over de nieuwe importheffingen. Dat bevestigen Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Israël kreeg op Trumps ‘Liberation Day’ een tarief van 17 procent opgelegd. Maandag wordt Netanyahu in het Witte Huis verwacht; ook Iran en Gaza staan op de agenda.
- Experts spraken tegenover nieuwssite Times of Israel de verwachting uit dat de regering van Netanyahu zal proberen om dat percentage omlaag te krijgen. De VS zijn voor Israël de grootste handelspartner.
ECB-bestuurder vreest voor einde vrijhandelstijdperk
- ECB-bestuurslid Isabel Schnabel waarschuwt dat het tijdperk van vrije wereldhandel ten einde kan komen door de handelsoorlog die Trump heeft ontketend. Schnabel verklaarde tijdens een zakelijke conferentie in Italië dat het niet om bevrijding gaat, maar mogelijk een einde aan de wereldwijde vrijhandel.
- Over Trumps bewering dat de EU is opgericht “om de VS te naaien” zei Schnabel: “De EU is niet opgericht om de VS te naaien, maar om juist te zorgen voor welvaart voor Europa. Het beste antwoord op de geopolitieke verschuivingen die we meemaken, is om Europa sterker te maken.”
Koper zakt onder grens van 9000 dollar per ton
- De koperprijs is deze week met ruim 10 procent gedaald, de grootste daling sinds het begin van de coronapandemie. De prijs staat nu op de Londense metalenmarkt op ongeveer 8.780 dollar per ton. Vorige maand steeg de prijs juist nog tot meer dan 10.000 dollar, het hoogste niveau sinds oktober.
- Beleggers vrezen dat Trumps importheffingen en Chinese tegenmaatregelen leiden tot een wereldwijde recessie, wat de vraag naar koper drukt. Ook andere metalen zoals aluminium, nikkel en tin zakten fors in waarde.
Italië dringt aan op de-escalatie in handelsoorlog
- De Italiaanse minister Giancarlo Giorgetti roept op tot kalmte nu Trump de handelsoorlog met Europa opnieuw aanwakkert. “Een politiek van tegenheffingen voorkomen moet worden, want dat is schadelijk voor iedereen en vooral voor ons,” zei hij op een zakelijk forum bij Milaan.
- Italië heeft een groot handelsoverschot met de VS en exporteert veel machines, modeproducten, drank, levensmiddelen, chemicaliën en farmaceutische producten naar Amerika. Volgens Giorgetti moet de EU inzetten op economische steun, niet op escalatie.
Times: Jaguar Land Rover stopt tijdelijk export naar VS
- Jaguar Land Rover pauzeert de export naar de VS vanwege Trumps nieuwe invoerheffing van 25 procent op buitenlandse auto’s, meldt The Times. Het autobedrijf onderzoekt de impact van de maatregel.
- In het boekjaar dat in maart werd afgesloten, verkocht JLR – eigendom van het Indiase Tata Motors – bijna een kwart van zijn auto’s in Noord-Amerika. In totaal verkocht het merk wereldwijd ruim 431.000 auto’s. In de VS ligt nog een ruime voorraad voertuigen die niet onder de nieuwe heffing vallen.
Nikkei: Nissan overweegt productieverplaatsing, Japan wil in gesprek
- Japanse automaker Nissan overweegt de productie van SUV’s te verplaatsen van Japan naar de VS om Amerikaanse importheffingen te omzeilen, meldt de Japanse zakenkrant Nikkei. Het gaat om het in de VS populaire model Nissan Rogue. Die wordt nu deels in Japan gebouwd, maar zou volledig uit Tennessee kunnen komen. Volgens Nikkei verkocht Nissan vorig jaar circa 920.000 auto’s in de VS, waarvan ongeveer 16 procent werd geïmporteerd.
- Japanse premier Shigeru Ishiba noemt de importheffingen ‘een nationale crisis’ en wil hierover in gesprek met Trump. Volgens mediaberichten wil hij volgende week een telefoongesprek met Trump plannen om te praten over de heffingen. De VS hebben naast autoheffingen ook tarieven van 24 procent opgelegd voor andere goederen uit Japan.
Republikein wil importheffingen Trump blokkeren
- Republikeins afgevaardigde Don Bacon gaat een wetsvoorstel indienen in het Huis van Afgevaardigden om zo het Congres de macht te geven om importheffingen van Trump te blokkeren. Hoewel de kans op goedkeuring klein is, laat het voorstel zien dat er onder Republikeinen zorgen zijn over Trumps economische koers. In de Senaat bestaat steun voor een vergelijkbaar plan dat nieuwe heffingen na 60 dagen parlementaire goedkeuring vereist.
4-4
EU dringt aan op nieuwe handelsdialoog met VS
- De Europese Unie wil zinvolle handelsgesprekken met de VS, maar blijft bereid haar belangen te verdedigen. Eurocommissaris Maroš Šefčovič noemde de Amerikaanse importheffingen op X ‘schadelijk en ongerechtvaardigd’. Hij voerde vrijdag een twee uur durend gesprek met de Amerikaanse minister voor Handel Howard Lutnick en handelsgezant Jamieson Greer.
- “Ik was duidelijk: de importtarieven van de VS zijn schadelijk, ongerechtvaardigd”, meldde de Eurocommissaris. Hij voegde eraan toe dat de handelsrelatie tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten “een verse aanpak nodig heeft”. De EU overweegt vergeldingsmaatregelen tegen de nieuwe tarieven.
Trump meldt bereidheid Vietnam tot handelsgesprek
- Vietnam wil met de VS onderhandelen over het schrappen van importheffingen op Amerikaanse producten, melden staatsmedia. President Trump kondigde een tarief van 46 procent aan op Vietnamese producten, waaronder kleding en schoenen. Trump beweerde op Truth Social dat de Vietnamese leider To Lam tijdens een telefoongesprek hem beloofde om de Vietnamese importheffingen volledig te schrappen.
Het kabinet reageert op de handelsoorlog
- Het kabinet pleit voor terughoudendheid na Trumps importheffingen en wil inzetten op onderhandelingen. Tegelijk wordt gewerkt aan scenario’s en mogelijke tegenmaatregelen. De zorgen gaan vooral over Chinese producten die nu mogelijk Europa overspoelen.
- Premier Dick Schoof heeft contact met Brussel en Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen. “Er is veel eensgezindheid om niet terecht te komen in een tunnel van reactie op reactie”, zegt Schoof.
- Minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV): “We moeten niet ronkend gaan reageren met enorme tegentarieven en met de spierballen gaan rollen.”
Op de beurzen gaat zo’n 3,1 biljoen dollar in rook op
- In diverse landen kelderen de beurzen. Er is in totaal ongeveer 3.000 miljard euro dollar in rook opgegaan. Een eerste prognose laat zien dat de Amerikaanse beurzen de meeste marktwaarde verliezen: omgerekend zo’n 2.500 miljard euro.
Olieprijzen dalen snel door handelsoorlog
- Door de vrees voor een dalende vraag naar olie, is de olieprijs vandaag sterk gezakt. Om 16.00 uur gaat het al om 8 procent.
Verkoopgolf op de Amerikaanse beurs
- In navolging van de Chinese aankondiging van importtarieven op Amerikaanse producten, zijn beleggers een verkoopgolf begonnen. De Dow Jones zakt 2,9 procent, de Nasdaq 3,7 procent.
Handelsoorlog: Canada reageert met wederzijdse heffing op auto’s
- Nadat Trump de importheffing van 25 procent aankondigde op buitenlandse auto’s, kondigt Canada een gelijk tarief aan op Amerikaanse auto’s. De buurlanden hebben een grote onderlinge handel in auto’s.
Nederlandse industrie roept om onderhandelingen
- Ondernemersorganisatie FME wil dat de Europese Unie onderhandelt met de Verenigde Staten over de aangekondigde handelstarieven. De belangenorganisatie voor de Nederlandse technologische industrie vreest grote verliezen. De Verenigde Staten zijn een belangrijke handelspartner van de industrie.
China reageert op handelsoorlog
- Als reactie op de handelsoorlog die Trump heeft ontketend, komt China met importtarieven van 34 procent op Amerikaanse producten. Die gaan 10 april in.
3-4
Handelsoorlog: Beurzen staan op rood
- De Nederlandse beursindex AEX staat op rood, de ochtend nadat Trump de handelsoorlog aankondigde.
- Ook de Amerikaanse beurzen Dow Jones en Nasdaq openen in het rood na Liberation Day.
- De Amerikaanse dollar daalt in waarde, als reactie op de importtarieven.
2-4
‘Liberation Day’, het begin van een wereldwijde handelsoorlog
- Tijdens een persconferentie laat Trump een lijst zien met alle landen die een handelstarief kunnen verwachten. Ook de Europese Unie staat erop. Wanneer het importtarief van 20 procent ingaat, is nog onbekend. Cambodja krijgt met 49 procent het hoogste importtarief tot nu toe.
- Hoewel Canada en Mexico niet op de lijst staan, krijgen ook deze landen te maken met importtarieven van 25 procent.
- China kan producten met een waarde van minder dan 800 euro niet langer zonder heffing exporteren naar de Verenigde Staten. Voorheen hadden deze producten een uitzonderingpositie. Volgens Trump wordt er met deze producten vaak drugs meegesmokkeld, zoals het zeer verslavend fentanyl.