Het staakt-het-vuren tussen Israël en Gaza dat vijf dagen zou duren, is inmiddels verlopen. De onderhandelaars van beide partijen in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn het eens geworden over een verlenging van het bestand met 24 uur.
Tijdens de onderhandelingen proberen de Israëlische regering en Hamas tot een meer permanente oplossing te komen, maar tot nu toe nog zonder succes.
Eens
Ingewijden zeggen tegen de Israëlische krant Haaretz dat het bestand met 24 uur is verlengd, zodat de delegaties nog verder kunnen praten. Zij zouden wel dichter bij een akkoord zijn gekomen, bevestigt zowel Israël als Hamas.
Over enkele punten zouden de twee partijen het eens zijn geworden, meldde nieuwszender Al Jazeera:
- Grensrestricties voor Gaza zouden langzaamaan worden opgeheven, onder leiding van de Palestijnse Autoriteit. Die zou ervoor moeten zorgen dat Israëls veiligheid toch blijft gegarandeerd. Er zouden ook bouwmaterialen mogen worden ingevoerd, maar dan wel onder internationale supervisie.
- Het gebied waar vissers uit de Gazastrook mogen vissen, wordt stapsgewijs uitgebreid.
- Overleg over de vrijlating van Palestijnse gevangenen in Israël en de bouw van een haven in Gaza beginnen een maand nadat het akkoord ingaat.
- Wederopbouw van Gaza zal gebeuren onder leiding van een herenigde Palestijnse regering. Welke partijen daarin zitten, is niet duidelijk.
- Voor wat betreft de andere kwesties die spelen tussen Israël en Gaza gaan de partijen terug naar de status quo die gold voordat het geweld vorige maand oplaaide.
Deze punten zijn nog niet bevestigd, maar de verlenging van het staakt-het-vuren kan erop wijzen, dat de onderhandelaars daadwerkelijk vooruitgang hebben geboekt.
Het aantal doden dat is gevallen in de Gazastrook, is inmiddels opgelopen tot boven de tweeduizend. Onder hen zijn ook Palestijnse burgers, al is nog onduidelijk hoeveel precies.
Coup
De Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet maakte maandag bekend dat het een poging van Hamas heeft verijdeld om de regering van president Mahmoud Abbas, die de baas is op Westelijke Jordaanoever, omver te werpen.
Leden van Hamas zouden van plan zijn geweest terreuraanslagen uit te voeren op Israëlische doelen. Hierdoor zou de situatie in de Palestijnse gebieden destabiliseren, en dat zou Hamas gebruiken om een coup te plegen.
Abbas heeft laten weten de bekendmaking van de Shin Bet serieus te nemen. Hij ziet een dergelijk plan als gevaar voor ‘de eenheid en de toekomst van het Palestijnse volk’.